lördag, mars 10, 2018

Troll spöet

Förkylningstider denna marsvinter. Många är de som drabbas av riktigt besvärliga dagar med halsont, hosta och muskelvärk. Så också undertecknad, men de plågorna brukar vara övergående.
Intressant då att följa skeendet i den stor världen. Stefan Löfven och Donald Trump har träffats. Två alfahannar som parerade pressens frågor på ett rimligt sätt. Det som sägs i slutna rum är ofta helt annorlunda, än den mesiga soppa som presenteras pressen.

Nu stundar än mer intressanta händelser i ett politiskt perspektiv. När Nordkorea kontaktade sina grannar i Syd, och samverkan uppstod runt Vinter-OS i februari, var det en händelse som fick omvärlden att häpna. Men det utspelat från nord var naturligtvis ingen slump, det var del av en strategi som nu fortsätter. Man glömmer ofta i media det självklara fakta att utan stöd från Ryssland och Kina skulle Nordkorea aldrig kunna bestå under alla dessa år av isolering från omvärlden i stort. När därför krigs retoriken och utmaningen mot USA möttes av distinkta möjligheter av en militär konflikt med USA, då blev frågan en regional fråga också för Kina och Ryssland. Det är inte den lille mannen i Nordkorea som håller i trollspöet, det gör andra krafter.

Kim Jong-Un, Nordkoreas ledare.
Få människor demonstrerar sina svagheter mer än Donald trump. Hans behov av självbespegling är närmast oändliga, och hans respekt för förankring i organisationen av rapporter att döma minst sagt liten. När därför den delegation som kommit till USA för att rapportera från samtalen med den nordkoreanska ledning hade en inbjudan till ett samtal med den nordkoreanska ledaren, var lockbetet riggat.

Donald Trump, skulle göra det ingen annan president i modern tid gjort, träffa den Nordkoreanska ledningen? Han väljer att slå upp detta stort i pressen, utan varken analys eller förankring i den egna ledningen, politiskt och säkerhetsmässigt.

Och snabbt är också det två nationer som håller trollspöet, Ryssland och Kina,  framme och välkomnar ett sådant möte.
Om det nu blir ett möte, trots allt bestäms inte allt enbart av presidenten, så kommer det med stor sannolikhet  att ske på neutral mark. Sverige som skyddsmakt i Nordkorea för bland annat USA, blir då ett naturligt alternativ. I det ljuset skall ses den aktivitet med olika möten av diplomatisk karaktär som nu initieras och pågår.

Dags för en dag av umgänge i backarna med glada barnbarn utan någon tanke på annat än det nära skeendet. Tack också till de många läsare från olika länder som trots att jag väljer att skriva på svenska, läser min blogg.



2018.03.10

Jarl