söndag, mars 18, 2018

I valtider


Strålande vacker denna mars söndag på landets västra kust. Valtider tillika på olika sätt. Redan vid 7.30-tiden är kön till de som vill bli del av IDOL-programmet i TV4 minst 100 meter lång utanför den lokal där prov och sållning av de förväntansfulla skall ske under dagen. Det är glad och god stämning förefaller det undertecknad när jag passerar kön av pratande, trots de ca 10 minusgraderna. Och solens strålar förebådar en fin dag.

Under dagen skall också vinterns sista internationella längdskidtävlingar avslutas i Falun. I gårdagens tävling över 10 km för damer presenterade sig årets stjärnskott
Ebba Andersson än en gång, när hon från en dålig startposition spurtade in på 4-e plats, och bland många andra, vann över sin stora idol Charlotte Kalla. Det har varit mycket intressant att följa Ebba under de senaste åren, från en given begåvning till genombrottet i år.

Och i vårt stora östra grannland Ryssland går man till val igen. Ryssland, ett land som så länge levde under sovjetiskt förtryck, men så under Gorbatjovs ledning sent 80-tal och början på 90-talet bytte spår i ett försök att skapa en västerländskt präglade demokrati. Det försöket varade knappt 10 år, men misslyckades och föll samman på grund av det vakuum som uppstod under Jeltsins, av alkoholproblem söndrade ledarskap.


I det vakuumet fanns det starka krafter inom de ryska säkerhetstjänsterna som placerade Putin, en för allmänheten helt okänd person, som sin företrädare när Jeltsin skulle avsättas. Resten är historia av klassiskt slag. Demokratin som formell institution används för att legitimera ett auktoritärt ledarskap och förtryck. Ryssland är idag ett land som lider alla av alla de brister man förknippar med diktaturer.

Pressfriheten och yttrandefriheten är villkorad av att man delar ledningens uppfattningar. Politiska partier i den mån de förekommer, är en del av den skuggteater som används för att inför omvärlden ge intryck av demokrati. Verkliga oppositionella fängslas, tvingas till landsflykt eller mördas. Listan med namn som Nemkov, Politkovskaja och Navalnyj kan göra mycket längre.

Och likt många diktatorer anser man sig ha rätten att likvidera personer man anser vara störande, vilket nervgasattacken i England nu är ett tydligt och återkommande exempel på. Den internationella skandalen i det här sammanhanget vägrar man ta ansvar för. Mönstret går igen och har sina paralleller i annekteringen av Krim och Östra Ukraina, nedskjutningen av det civila Malaysian Airwaysplanet för några år sedan, och många andra händelser..

Ryssarna, de som bryr sig om att rösta, kommer att ge Putin förnyat förtroende. Någon annan verklighet är inte möjlig. Men det är ett förtroende som i internationell mening numera är utomordentligt smutsat av den politik Putin och hans uppdragsgivare står för.’



2018.03.18

Jarl