torsdag, februari 22, 2018

Februarimorgon 2018




Minus 8 grader och en härligt klar luft när morgon blir till dag. Folk skyndar till bussarna och sina jobb som vanligt. Det är torsdag-morgon, och snart har ännu en vecka gått. Jakten på medaljer i OS har belönats med ännu ett guld i slalom till vårt land och Andre Myhrer. Roligt för honom och alla slalomälskare.


I media refereras ännu en opinionsundersökning inför valet som nu är 200 dagar bort. Positionerna är låsta, 2,7% för KD innebär att partiet åker ur riksdagen. Mp och L ligger också nära den kritiska gränsen 4%, för att åka ur riksdagen. Frågan är om inte en sådan utveckling skulle vara bra för landets styrelse. Småpartierna har genom sin vågmästarroll fått orimligt stort inflytande på vissa frågor. Vilket i sig skapar missnöje med politiken i stort. Ett missnöje som syns mycket tydligt ibland annat miljöfrågorna och immigrationsfrågorna.

Vindkraftens massiva utbyggnad med stora subsidier som bas, stjäl resurser som skulle behövts i välfärdsbristen på lärare, sjukvårspersonal och poliser. Yrken som inte längre lockar de unga, samtidigt som behoven blir allt större.

Och nu flaggar också försvaret för att man behöver fördubblade anslag för att rimligt återställa den nedskärning som gjordes under 90-talet när tron på den eviga freden förde till att vårt lands försvar skrotades. Nu rustas det i såväl öster som väster, och krigsretoriken flyger i luften samtidigt som Syrienkriget och Rysslands annektering av delar av Ukraina gett Europa i övrigt skrämselhicka.

Militärparaderna har återkommit i vårt östra grannland, som en manifestation av makt och inflytande, och frihetens symboler framför andra, friheten för media journalistik, liksom politisk frihet inte längre existerar. Mord orkestrerade av den politiska ledningen ha blivit ett givet svar på opposition mot ledningen.

Och i ett internationellt perspektiv har nu också cyber-kriget lyfts upp till nya höjder. Genom att utnyttja den västliga världens fria medielandskap, driver nu de auktoritära ländernas ledningar propaganda genom fördolda källor, de s.k. trollfabrikerna, i de demokratiska länderna. Målet är att bygga konflikter i de länder man angriper, och på det sättet så splittring och undergräva de politiska systemen i angripna länder.

Vi lever i en spännande tid, efter 70 år av utveckling och relativ fred mellan de stora nationerna, mullrar det nu mer än annars. Kan fredskrafterna få slut på slakten i mellanöstern, och förhindra ännu större konflikter? En fråga vi har anledning att ställa oss i vår tid.

2018.02.22

Jarl