onsdag, februari 07, 2018

Kina träder fram





Februarisnö, minusgrader och kallt i hela landet, men i mässlokalerna tränger sig sol och värme på. Det är båtmässa i den stora staden i väster, och lokalerna stimmar av rörelse och ljud kring mängderna av utställare. Stora båtar och små båtar, massor av tillbehör. Det märks verkligen att båtlivet har sina vänner och sin marknad. Men märkligt nog kanske man kan tycka, så saknas segelbåtarna nästan helt. De har blivit för stora för att passa in, de får man söka på den flytande båtmässan.

Kommersen har blivit religion i vår tid, konsumtionen en spegling av välståndet. Och produktionen av alla dessa varor har i vår tid till övervägande del flyttats dit där arbetskraften är billig. HM, världens näst största modevaruhus på sitt område, syr upp sina kollektioner på företag som betalar sina anställda sömmerskor 2 kr/timme för arbetet. I länder utan fackligt inflytande av västerländsk modell, exploateras människorna skoningslöst.

Det största av de länderna är Kina, världens verkstad i vår tid. Industriländerna i väst har lagt över produktion av allt från leksaker till fartyg och elektronik på kinesiska verkstäder och företag. Alla kontrollerade av staten via mångfalden av bolag. Och den statskontrollerade kinesiska verksamheten har vuxit. Man har på det sätt på ett utomordentligt snabbt och direkt sätt fått mängder av “know how”, man nu och i framtiden kan använda för egen del. Beroendet av den kinesiska produktionen för västerländska företag och handel är nu så stort, att en återgång och ett återtag av produktion till de ursprungliga hemländerna knappast är möjlig.

Det finns alltid ett pris som måste betalas för de beslut man fattar. I dagsläget har den kinesiska maskinen utmanövrerade de västerländska företagen på många områden, skeppsbyggnad är bara ett exempel. Redan  utmanar kinesiska företag Apple på området mobiltelefoner, och dom gör det med bra produkter till ett mycket rimligt pris. Och “made in China” är ursprungsmärkningen för vår tid.

I liberalismens namn talas om öppna gränser och synsätt som nyckeln till fred och frihet. Den attityden har präglat samarbetet med den stora enstats diktaturen i öster. Den kinesiska ledningen har tackat och tagit emot, och nu är man starka nog att gå på offensiven. Runt om i världen, i synnerhet i fattigare länder i afrika och asien, går nu Kina in med löften om hjälp med att bygga infrastruktur på olika områden. Kostnaden för detta läggs som ett lån som skall återbetalas, av länder som saknar den möjligheten. På det sättet tar nu den kinesiska ledningen successivt kontrollen över länder och områden man är intresserade av.

Och vågar man ifrågasätta agerandet, kritisera systemet, kan man som som den svenske medborgaren Gun Minhai bli kidnappad, förd till Kina för att där åtalas för diverse fabricerade brott. Eller som i fallet Sverige, hotas av repressalier för att man ifrågasätter ett kinesiskt agerande som strider mot internationell rätt och konventioner.

I Kina är begreppet mänskliga rättigheter villkorat ledningens välvilja.

2018.02.07

Jarl