söndag, februari 25, 2018

Damernas OS



Så kan vi lägga årets vinter-OS till handlingarna. För svensk del i hög grad damernas OS, i vart fall om man skall räkna på medaljskörden. Och ett stort genombrott för en ny generation skidskyttar av båda könen. I den avslutande 3-milen för damer fick också Stina Nilsson sitt genombrott som distansåkare, när hon tog bronset efter ett riktigt fint lopp där Charlotte Kalla kämpade på med mindre bra skidor.

Tillbaka till vardagen kommer politikens olika områden att åter få plats i media. Donald Trumps strid mot etablerade media har resulterat i att medierna numera ignorerar stora delar av hans twittrande. Han förtjänar helt enkelt inte den uppmärksamheten. Och kanske att skolskjutningen i Florida slutligen kan få nationen att se galenskapen i att militära vapen säljs på en mer eller mindre öppen marknad. Det var inte den sortens vapen som låg till grund för skrivningarna i den amerikanska konstitutionen när den skrevs.

I vårt land lägger de olika partierna just nu sista handen vid sina valprogram, och sina listor på kandidater i de olika valen. För egen del känns det befriande att för först gången på drygt 20 år inte vara en del av den karusellen. Vad resultatet efter den 9 september kommer att innebära blir naturligtvis väldigt viktigt för hur landet kommer att styras. Må klokheten och ansvaret för landet i det avseendet bli viktigare än prestigemässiga låsningar.

Och ser man lokalt på hur det ser ut i landets näst största stad, så är motsättningarna stora i omvälvande frågor som Västlänken, synen på ledarskapet i kommun och region. Upprepade korruptionsskandaler har skakat etablissemanget, samtidigt som väljarna vill se förbättringar på snart sagt alla områden. Sjukvården, skolan, bostadsbyggandet och rättssäkerheten för att bara nämna några.

Strålande vacker men vintrigt kylig dag när detta skrivs. Dags att lämna stolen för att gå ut i solen. Vinterdagar kan var nog så lockande som många sommardagar.

2018.02.25

Jarl