lördag, oktober 28, 2017

Demokratiskt drama



Höst i luften, de varma och fina dagarna varvas med blåsiga och mer kylslagna dagar. Om det gäller naturens logiskt återkommande skiftningar, så är det också en rimlig tolkning av de storpolitiska skeendena.

När detta skrivs har regionen Katalonien förklarat sig självständiga, samtidigt som den spanska staten med lagstöd i landets konstitution, upphävd regionens självstyre, och därmed också dess politiska ledning. Det jublande massorna på Barcelonas gator, de som vill ha ett helt fritt Katalonien, utgör kanske 40% av regionens befolkning. Tillräckligt många och högljudda för att skrämma bort de spanientrogna. Nu stundar en kraftmätning som kan få stora konsekvenser för inte bara Spanien, utan också Europas framtid. Och EU håller andan.
Rohyingas sörjer sina döda

Och i de forma Burma, numera Myanmar utspelas nu en etnisk rensning av dimensioner vi inte sett sedan motsvarande konflikt i Rwanda år 1994. Rohingyafolkets fördrivning från sina boplatser har nu av FN klassats som ett uttryck för etnisk rensning. Dessvärre utan att något märkts när det gäller att stoppa eländet. Som så ofta förr är FN lamslaget när det borde vara som kraftfullast och tydligast. Och den en gång nobelprisade Aung san suu Kyi, nu med en ledande roll i landet, låter det ske.

Tillbaka i vårt eget land noteras att den nye M-ledaren Ulf Kristersson, har fått en flygande start på sitt ledarskap. Positionen som näst största parti är återtagen från SD, och det partiet har fått notera en kraftfull tillbaka gång.
Samtidigt markerar ledande liberala politiker, ett intresse av att samverka med socialdemokraterna. Frågan om detta är början till slutet för alliansen, och vad det i så fall kan tänkas föra med sig.

1918 års valrörelse och val kommer att bli mycket intressant att följa.

2010.10.28

Jarl