fredag, augusti 04, 2017

Uppvaknandet






Ett halvår har gått sedan USA fick sin nu så kontroversielle president. Successivt har försvarandet av hans minst sagt bisarra utspel, ersatts med med växande motstånd. Ett motstånd som inte bara finns i det mediala USA och hos demokraterna, utan nu också återfinns i betydande grad i det republikanska parti som han anses företräda.



Allt fler röster höjs nu för att Donald Trump skor sig på ämbetet, genom att förlägga olika besök till sina hotell eller golfbanor. Att han i sitt agerande uppträder som om presidentämbetet var del av hans ekonomiska imperium. I sitt auktoritära agerande hotar och kränker han de som har avvikande synpunkter, oberoende av var de synpunkterna kommer från.





En president som istället för dialog och förankring, väljer att ständigt skicka ut anvisningar och direktiv via twitter, är knappast vad man kallar normalt i ett politiskt och demokratiskt samhälle, där just förankring av tunga beslut är norm och del av demokratin. Så långt har det här nu gått, ett ifrågasättande av hans lämplighet blivit allmänt och omfattande.



När nu den rikstäckande tidningen Newsweek, tar upp fenomenet Donald Trump, så är det under rubriken “The Lazy President”. Den late presidenten som inte gillar demokratins principer för ledarskap, och envist söker genvägar för att få igenom sina beslut. Vi har sett honom skriva under beslut vilka sedan stoppats i lag prövningar. Vi har sett honom byta ut och sparka ledande personer, på ett sätt som knappast hör hemma i en demokrati. Och vi har sett honom använda sig av sin familj på ledande positioner, personer utan någon erfarenhet av de uppdrag de fått. Allt ett led i att  skapa egen kontroll över verksamheter utanför det egentliga ämbetet.



Nu mörknar molnen på den Trumpska himlen i takt med att allt fler av också de republikanska ledarskapet insett att Trump inte i första hand arbetar för det amerikanska folket. En  person som vill beröva 22 miljoner av de fattigaste i samhället deras  sjukvård, är bara ett exempel på den galenskap som präglar den nya administrationen.



När nu den boll som heter motstånd och förståelse börjat rulla, kan man bara hoppas att det på sikt också innebär att Trumps inflytande i amerikansk politik blir en parentes i den amerikanska historien.



2017.08.04

Jarl