lördag, augusti 26, 2017

Politiskt drama





Politiken har sitt eget sätt att vara. Kombinationen av att vara populär och samtidigt handlingskraftig ställer stora krav på sina bärare. Under den alliansperiod som avslutades 2014, var moderatledaren Fredrik Reinfeldt en uppskattad och balanserad statsminister. Men också för honom urholkades förtroendet, i synnerhet genom de jobbskatteavdrag som tillsammans med skattereformens effekter, gjorde de äldre till stora förlorare. Välfärden för den drygt 20% stora gruppen raserades år för år, och uppstickarna i SD tog över som vinnarparti. Reinfeldts sorti efter valet 2014, blev en ändpunkt på en av många uppskattad regeringsperiod. Så slutade det dramat med hans avsägelse förlustnatten 2014.



I slutna rum och utan tillräcklig förankring i partiet valdes AKB, Anna Kinberg-Batra, till ny ordförande i Moderaterna, och med målsättningen att lyfta alliansen till regeringsställning inför 2018 års val. Efter en trevande inledning, och senare med positions förändringar i relation till SD, som inte uppskattades av många, har hennes trovärdighet rasat. Moderaterna som skulle utmana S om ledarskapet i landet, har nu urholkats och passerats av SD som landets näst största parti. Och inom Alliansen har Centerns Annie Lööf ett långt större publikt förtroende än AKB. Mot den bakgrunden har hon nu sett länsförbund efter länsförbund kräva hennes avgång, och resultatet kom vid en presskonferens den 25.8. Hon avgår med omedelbar verkan från posten som ordförande för moderaterna. AKB anklagar sina partivänner för att agera utifrån ett tillstånd av självskadebeteende, då de istället för att stödja henne, störtar henne.



Och visst kan man ställa sig frågan om vad som vore bäst i varje enskild stund, men politiken är en förtroendestyrd verksamhet. Utan det förtroendet faller den demokratiska förankring som är nödvändig för att leda verksamheten, vare sig det gäller partiet eller landet.



AKB beskrivs av sina alliansvänner som påläst. klok och vänlig. Men i mediala sammanhang har det knappast varit så. Där har hon uppträtt stelt, formalistiskt och i behov av manus för sina framträdanden. Det har inte gett den bild av statsmannaskap som folk såg i bland annat Reinfeldt.



Så slutade då också dramat AKB med en presskonferens, ca 1 år innan det val 2018, hon själv utsett som målet för sin verksamhet.



2017.08.26

Jarl