torsdag, augusti 10, 2017

Konfliktsökare


 

Augustimörkrets tid är här. Tänk ändå så fort sommaren går, och kanske i synnerhet ett år som detta, när blåst och regn har varit mycket frekvent. Men skam den som ger sig, låt oss hoppas att senhösten blir desto finare.

Ute i den stora världen går utvecklingen tyvärr i vissa avseenden den glana vägen. Konfliktsökande ledarskap parat med auktoritära synsätt håller på att helt rasera den turkiska demokratin. Vart den utvecklingen tar vägen är skrivet i stjärnorna. Vad som är tämligen säkert är att det kommer att leda till kompetensflykt från landet, i första hand för de 100-tusentals personer som nu berövas sina anställningar, och därmed livsförutsättningar.


Och i USA har Donald (Duck) politiken fortsatt. Ständiga utspel av olika slag, sällan eller aldrig förankrade hos någon annan än personen som twittrar. Och nu den uppblåsta konflikten med lilleputtlandet (relativt USA) Nordkorea.

Allt tydligen för att få rubrikerna och uppmärksamheten. Och i all tysthet så pågår nu arbetet med att i lagstiftning och på annat sätt begränsa den Trumpska administrationens makt. Aldrig sedan konstitutionen skapades har den utsatts för större prövningar, och aldrig heller har väl det amerikanska folket utsatts för maken till utflippat ledarskap.

Konfliktsökandet är i det sammanhanget en ledstjärna i presidentens agerande. På sikt kommer det att göra USA både fattigare och ett land med minskat inflytande. Det är nu bara det politiska systemets inneboende tröghet som håller honom kvar vid makten. För det politiska system som fört Trump till makten, har också behov av att skydda sin egen integritet, även om det kostar på.

2017.08.10

Jarl