tisdag, augusti 22, 2017

Livskvalite





Lördag den 19 augusti, kulingvindarna viner utefter kusten. Vi har planerat att med sonen och hans familj gå ut till någon av öarna under helgen. Planer som inte ändras. Vi går ombord, lämnar vår trygga båtplats och ger oss ut i vågorna. Det blir en del gung på vägen ut till ön. Där som hamnen normalt är full med båtar vid helgerna i augusti, är hamnen nu knappt halvfull. Vinden har nog avskräckt många. Vi förtöjer och promenerar, det är varmt i solen men vid horisonten reser sig tjocka, stygga moln. Dags att gå ombord innan regnet kommer.



Plötsligt en brakande åskknall, och sedan regnet som sprutar ner under ca 10 minuter. Så blir det stilla en stund innan plötsligt haglet kommer. En våldsam hagelskur med hagel större än något undertecknad sett tidigare. Det varar några minuter, och haglen kastar upp vattenkaskader i havet samtidigt som det trummar på båtens tak. Det är skönt och rogivande att sitta därinne och njuta av skådespelet. Regnbågen är riktigt vacker när det drar bort.



Söndag morgon, våra båtgäster har andra engagemang och vi måste hem efter en god och mättande frukost med fil flingor, ägg och bacon. Ute tjuter det fortfarande i riggarna, och kulingen blåser. Vi kastar loss och snurrar runt i hamnen, ut i vågorna. I skydd av öarna är det inga problem att ta sig fram, gunget blir inte alltför besvärande och efter den dryga timmen och ett dygn i skärgården förtöjer vi på vår plats.



Måndagen lovar stilla väder, och lusten för en dörjrunda lockar. Svärsonen som tillika gillar den typen av aktivitet ansluter. Vi glider ut på ett lugnt och stilla Västerhav, lite dyning från tidigare dygns blåsväder är bara trevligt. Väl med lite distans till land lägger vi ut våra linor. Med den stilla farten av ca 3 knop glider vi fram ut mot havet. Plotter och ekolod får vägleda oss ut mot djupare vatten. Så småningom kommer också det första hugget och en riktigt fin makrill tas in. Inte långt efter det är det dags för den andra linan att halas in med en sprattlande makrill också här.



Vi tänker att 3 fina makrillar behöver vi för goda middagar i respektive hem, så sökandet efter fisken fortsätter. Någon halvtimme senare är det dags igen, linan halas in och på den sitter 4 fina makrillar på de olika blänkena. Dom landas i vårt fisketråg, och linorna tas in. Nu räcker det med råge, 6 fina makrillar blir till middagar vid hemkomsten. Vi kör in mellan några öar i kustbandet, ankrar och dyker i havets 18-gradiga vatten. Simmar en stund, kokar kaffe och fikar, innan stäven vänds tillbaka mot hamnen.



Väl där delas fångsten, och hemresan sker med ett stort mått av tillfredsställelse. Fyra timmar på havet och en lyckad fångst får bli den dagens uttryck för livskvalite.



2017.08.22

Jarl