torsdag, augusti 31, 2017

Naturens svar





Sommaren i vårt land ersätts nu gradvis mot höstens mörker. Inget fel i det, så är naturens gång. Statistik talar om att denna sommaren var en av de kallaste de senaste 100 åren. Inga temperaturer över 30 grader registrerade av SMHI. Den globala uppvärmningen måste ha glömt oss för ett tag.



Eller är det kanske som också en del experter hävdar, att de klimatförändringar vi ser inte i första rummet handlar om uppvärmning, utan om förändringar till det sämre. Mer av stormar och riktigt busväder, Vi ser det nu dagligen i Tv-s nyhetsprogram.



Efter år av torka i delar av Sydasien, Indien och Bangladesh, ser vi nu översvämmade gator och folk vadande där med sina ägodelar i händerna. Samma scener också i det utvecklade USA, i Texas och Louisiana. Och svansen av Atlantens oväder har under sommaren ständigt kommit in över skandinavien, alltmedan övermäktig hetta rått i sydeuropa. Vädrets makter talar sitt språk, och i hur hög grad är vi medskyldiga till utvecklingen?



I USA har vi för tillfället en president som pliktskyldigast besökt området iklädd golfdräkt och paraply för att inte bli våt. Vid pressträffen kommenterar han katastrofen i texas med, “det här kommer texikanerna att fixa”. Ett överslätande budskap av en person som vägrar acceptera tanken att vi som utnyttjare av planeten, också har ett ansvar för dess skötsel.



När USA som den betydande nation man är, väljer att säga upp klimatavtalet som med stor möda förhandlats fram mellan jordens nationer, då sänder man en dålig signal till övriga länder. Trösten i den bedrövelsen, är ändå att stora och betydelsefulla delstater som Kalifornien och New York tillsammans med många andra, har deklarerat att man kommer att för egen del följa de utfästelser som finns i klimatavtalet. Klokheten får balanseras på den nivån, när galenskapen har satts på piedestal.



Och vi alla kan bara hoppas på att den utveckling mot alltmer av stormar, oväder och oberäkneliga klimatförändringar som “el ninjo”, kan stoppas och att livsbetingelserna återgår till att bli bättre. Alternativet är massiva folkvandringar bort från drabbade områden, till områden som upplevs mer trygga och beboeliga.



Är vi beredda att ta emot den anstormningen?



2017.08.31

Jarl