söndag, juli 30, 2017

Rötmånad i politiken






Vilan efter Almedalen i landet i norr blev kort. Knappt hade badkläderna kommit på, så dammades en snart 2-årig skandal kopplad till trafikmyndigheten av. Den visade sig ha som en bärande ingrediens att för landet viktig säkerhetsinformation slussats över till internationella företag, vilka inte på något sätt har säkerhetsklassats.



Skandal blev ordet i medias rapportering, oppositionen ropade på ministrars avgång och KU-förhör.Statsministerns valde spåret att värna om rikets styrelse, att påkläda sig rollen som statschef och trygghetens försvarare, samtidigt som ett par av statsråden fick lämna sina poster.
Vägval i politiken



Vad som är rätt och fel må framtiden få utvisa. Vem som skall anklagas mest likaså, den alliansregering som drev outsourcing som ett bärande begrepp i sin förvandlingsprocess. Eller de tjänstemän som följde de instruktionerna. Klart borde vara att det borde finnas mer av eftertanke i politiken, än slagordsmässiga påståenden att privatisering alltid är lösningen på samhällets problem.



Per-Albin Hanssons folkhem har bitvis fallit, den ena bastionen efter den andra. Har skolan blivit bättre av att den segregeras allt mer kan man fråga sig? Blir sjukvården bättre av att de med ekonomiska resurser kan köpa sig förbi köer genom särskilda försäkringar och privatiseringar. Och blir nästa steg att polis och rättsväsende privatiseras och vad får det för följder?



I Venezuela, ett mönsterland i sydamerika under många år, ser vi sönderfallet slita sönder landet. Vart det sönderfallet kan leda till är Syrien ett gott exempel på. Vi i vårt land har allt att vinna på att värna om kärnan i det som skapat den svenska modellen.



Tron på människors lika värde, och det omsatt i politiska beslut.



2017.07.30

Jarl