torsdag, augusti 17, 2017

Klarsyn och motstånd





I allt högre grad vaknar nu omvärlden, och insikten om att den amerikanske presidenten är en fara för sitt land och för världen i stort. Överlevare från tiden före 2-a världskriget jämför årets sommar med den 1939, den sista fredssommaren innan det stora kriget brakade loss. Nu hotar världens största supermakt att utplåna en liten stat i Asien, en stat som på inget sätt kan mäta sig med jätten.



Diplomati är fredens redskap, vapen är krigets och förstörelsens redskap. Så är det också för en person som likt undertecknad har några år med militär officersuniform i bagaget. Och lyckligtvis är den insikten också stark i det amerikanska samhället. Där vaknar nu medvetenheten om galenskaperna alltmer till liv. Allt fler med starka identiteter vänder sig nu bort från presidenten. Det gäller både näringslivets folk och nu också ledande republikaner.




Det är inte lätt att avsätta en vald president i en demokrati. Men ibland måste det också bli möjligt. Om en vald person efter tillträdet visar sig driva en helt annan agenda än den han gått till val på, borde förtroendet vara förverkat. Så är fallet med Trump. Han  har visat sig vara en konfliktssökare, en person som bygger sin plattform på att ständigt vara kontroversiell. Som ständigt utmanar med utspel som svajar från stund till stund.



Händelserna i Charlotteville, när en rasistisk mobb gick fram på ett sätt som var en tydlig avspegling av den  tyska nazismen, var kanske en viktig vändpunkt i sammanhanget. Trumps agerande hyllas av rasisterna och nazisterna i mobben, men skapade också en tydlig distans i synsätt mellan Trump och det amerikanska samhället i stort.



Amerikas i modern tid mest impopulära president gör sitt bästa för att förstärka sin image som korsriddare. Och som många av tidernas despoter söker han nu ett krig som ett sätt att befästa sin makt.

Må det politiska systemet i USA vara starkt nog att motstå den prövningen.



2017.08.17

Jarl