fredag, juni 02, 2017

En annan tid






Dom har legat där i sin lilla låda år efter år. De har blivit fler och fler, inte bortglömda men aldrig lästa, dagböckerna. De första var små fickalmanackor, den allra första år 1964. Sedan 5-års böcker med noteringar om den givna dagens viktigheter. En minnesbank aldrig öppnad.

Inte förrän nu. Efter flyttningen kom de fram och en vacker dag slog insikten att man kanske skulle gå tillbaka i tiden. Ta del av den unge mannens tankar och verklighet. Söka rekonstruera de minnesluckor som många år därefter skapat.

Det är intressant att följa de tankar och den utveckling som drev den unge mannen i hans olika beslut. Den första lilla anteckningsboken handlar om det allra sista året på sjökaptenutbildningen, en stor sak för arbetargrabben att få det beviset i sin hand. Sedan reservofficersutbildningen. Ett steg in i en miljö, en klass och synsätt som tidigare varit främmande. Parallellt med den militära utbildningen, en skolning i vett och etikett som i sig blev en bra lärdom för framtiden.


Sjömansår med fartyg, kamratskap, bra och dåligt väder. Arbete och förmånen att få uppleva många länder, folkslag och kulturer. En effektiv vaccination mot de galenskaper som nu, drygt 70 år efter den senaste stora världsbranden, blivit del av den politiska verkligheten igen.

Kärlek, saknaden av livskamraten under tider av resor över land och hav. Familjebildning och småbarnsår, så mycket att ta del av. Att glädjas och förundras över.

Var tid har sina utmaningar, i någon mån kan en tillbaka gång i de egna tankarnas värld vara oerhört nyttig. Den hjälper att förstå och ta ställning också i dagens brännande frågor. Den globala utvecklingen är inte sprungen ur en slump. Den är resultat av den massa av beslut som på olika nivåer i politik, näringsliv och val av synsätt som världens ledare, men också vi väljer.

När nu Obama gör en glimrande analys (finns på FB) över det fenomen i negativ bemärkelse som Donald Trump utgör, då är också det ett skapat fenomen. Republikanernas benhårda motstånd mot Obama, och tea-partyrörelsens  framväxt och demonisering av Obama bäddade för Trump.

Den avgörande kampen om demokratin i USA, kommer den närmaste tiden att stå internt i det republikanska partiet. Vinner Trump den kampen, så väntar mycket stora prövningar för omvärlden och den konstitution som varit det amerikanska rättesnöret sedan dess tillkomst år 1787.

2017.06.02

Jarl