fredag, juni 16, 2017

Vetenskap och beprövad erfarenhet






Beslutsfattande är viktigt för att alla samhällen skall fungera. I de bästa fall byggs av tradition stora beslut på utredningar och remissbehandlingar. I det sammanhangen brukar man tala om att beslut skall fattas på basen av vetenskap och beprövad erfarenhet.

Men vi lever också i en tid där sanningar söks allt snabbare. Omvärldens stora frågor prövas på många områden. Klimatets, folkvandringarnas, integrationens, invandringens för att nu bara nämna några. Här växer åsikterna snabbt och ofta vilt. Den tid som krävs för utredningar ges inte alltid, samtidigt som åsikter medialiseras och blir till sanningar för många, oberoende av just begreppen vetenskap och beprövad erfarenhet.

Ett av de här områdena, det kanske hetaste i vår tid handlar om invandringen. Här finns uppstickarpartiet som grundar hela sin existens på sina åsikter att invandringen är i grunden ett stort samhällsproblem. Här finns också de som hävdar motsatsen, men utan att ha andra argument än de egna åsikterna.

Samtidigt har invandringen i modern tid dokumenterats på många olika sätt, det finns mängder av erfarenheter, beprövade sådana, att falla tillbaka på.


I sin bok ”Utan invandring stannar Sverige”, ger författaren läsarna just den ”vetenskap och beprövad erfarenhet” som borde finnas med i diskussionen i allt högre grad. Sverige har varit både ett utvandrar-och ett invandrarland. Utvandringen till USA är väl känd och dokumenterad. Invandringen från olika länder till vårt land likaså. Idag är ca 2 miljoner personer av våra 10 miljoner medborgare, antingen första eller andra generationens invandrare.

I årtiondena efter 2-a världskriget var arbetskraftsinvandringen stor. Folk från i stort sett alla europeiska länder kom till vårt land för att arbeta, och därmed öka både sitt och landets välstånd. Senare har konflikter i länder som Grekland, Chile, jugoslaven och nu mellanöstern varit drivmotorn till invandringen. En helt övervägande del av de som kommer hit vill arbeta och göra sig behövda. Att ge dem den möjligheten, är den stora utmaningen för vårt land. För övrigt i ett Sverige som i år av den ansedda internationella tidskriften Forbes utsetts till världens bästa land att driva företag i. Och också ett land som hyllas för sina framgångar ekonomiskt.

Att tänka sig ett Sverige utan de 2 miljonerna är svårt, det skulle vara ett helt annat land. Ett fattigare och glesare land, utan den välståndsutveckling invandringen varit medskapande till. Men den aspekten lämnas allt som oftast därhän i en åsiktsdebatt, där kortsiktigheten tillåts vinna över de mer långsiktiga och erfarenhetsbaserade synsätten.

2017.06.16

Jarl