torsdag, juni 22, 2017

Midsommartid




Midsommartid, och en försommar som i stora delar av landet varit kylig och blåsig, ser också ut att prägla vårt midsommarfirande. Svensk mångfald handlar också om vädret, och kanske förebådar en kylig början på sommaren, en vackrare och soligare fortsättning.

Nu går också normalt politiken till vila under någon månad. Men med valåret för dörren kommer den vilan nog att bli kort för de flesta. Åtminstone ett parti, ser ut att ha gjort sitt i riksdagen om nuvarande prognoser blir resultat också på valdagen. Samtidigt ångar missnöjespartiet/ opportunistpartiet SD fram mot det hägrande 20%-målet, och därmed också officiellt rollen som landets näst största parti.

I det sammanhanget är det intressant att läsa den bok om det svenska hatet som Gellert Tamas skrivit och som fått många läsare. Den ger insikter och synpunkter som alla de som nu funderar på sina politiska val, borde ta till sig. Det som sker i den politiska gråzon som bär upp SD, är allt annat än demokratiskt. Det saknar de värdegrunder som vårt politiska system bygger på. Och det rider på de rädslor man genom sin propaganda skapar hos enskilda personer.


Visst är det så att också vårt land, som andra länder har behov av debatt och förnyelse. Inte minst i mindre samhällen, växer gärna media samman med den etablerade makten, och blir dess tjänare. Den utvecklingen skapar grundvalar för korruption och nepotism på olika sätt. Men vad säger att det inte också skulle bli fallet i det samhälle som SD vill skapa?

Samtidigt som vårt land internationellt hyllas för sin goda ekonomi och sitt företagsklimat, se vi stora utmaningar inom framför allt den offentliga sektorn. När rikspolischefen den 21.6 presenterade sin och polismyndighetens rapport över kriminaliteten i vårt land, så vädjar han också om samarbete med både medborgare och myndigheter. Det behövs för att få kontroll över en ökad brottslighet, och sviktande rättssäkerhet. Nu klassas 61 områden i vårt land som särskilt utsatta områden, områden där kontrollen över lag och ordning sviktar. Skolan liksom vård och omsorg har stora problem med att klara sina uppdrag, vilket bäddar för opportunisterna.

Nog finns det områden som måste bearbetas för partier som på allvar vill skapa mervärden i vårt land. Och då handlar det inte om nya jobbskatteavdrag, då handlar det om att säkerställa rättssäkerhet, en god och fungerande skola, en vård och omsorg som består av insats istället för långa köer. Och en politik som återställer värdet av de pensioner och trygghetssystem som varit kännetecknande för den svenska modellen.

2017.06.22

Jarl