onsdag, juni 07, 2017

Konflikternas tid






Försommarregnet strilar ner över landets västra kust denna försommardag. Det är välbehövligt säger meteorologerna, så må det strila. Morgonpromenaden i fullt regnställ är gjord, och än en gång noteras att luften rensad av regnet är härlig att inandas.

Annars går tankarna till den galenskap som gör vanliga medborgare till mål för det som nu kallas terrorbrott. Medborgare utan någon skuld blir plötsligt målet för någon eller några galningars handlingar. Senast nu manifesterat i London. Och i skuggan av det den rasifierade konflikt som vissa underblåser, andra försöker att dämpa. De gärningsmännen vill slå sönder är den samhällsordning som präglar de demokratiska länderna i olika avseenden. Deras önskan är att våld skall skapa mer våld, och därmed sönderfall av syrisk modell.


När USA-s president väljer att utpeka Londons borgmästare som medansvarig till brottet, därför att han bär ett pakistanskt namn, då har man gjort detta till del i den raspropaganda som Trump uppmuntrar. Samtidigt visar vetenskapliga undersökningar i USA, att de nya invandrarna har mycket liten brottsfrekvens, och i synnerhet våldsbrottsfrekvens, jämfört med infödda i USA. Inreseförbudet slår på det sättet fel, och hyckleriet förblir ett hot mot den samhällsmodell som präglat USA som invandrarland och modell för världen i övrigt.

Att riva upp det etablerade synsätten var Trumps linje under valkampanjen, och det arbetet driver han. NATO var en föråldrad organisation enligt honom, nu gör han sitt bästa för att undergräva dess legitimitet. När han i mötet i Europa vägrade att erkänna den bärande principen om ömsesidigt stöd för enskilt land i händelse av konflikt, då sprider sig oron och osäkerheten till alla dess länder.

Och när Trump vägrar att erkänna Parisavtalet om klimatförändringarna, då vänder han sig mot en överväldigande majoritet bland forskare och vetenskapare på området. Och de progressiva delar av USA som redan idag leder utvecklingen på området, vägrar nu att underkasta sig Trumps dekret. Går USA mot en utveckling där ledordet blir sönderfall, istället för sammanhållning.

I snart sagt varje nyhetssändning målas nu utvecklingen i USA med allt mörkare färger. Demokratin som företeelse är aldrig för alltid given, den måste bäras vidare av varje ny generation medborgare. Den tesen och verkligheten prövas nu på allvar i USA, och därmed också västvärlden i stort.

2017.06.07

Jarl