torsdag, december 08, 2016

Befolkningsparadoxen



Decembermörker och ljusen tänds. Runt om på gator och hus, inne i bostäder och på kontor. Överallt tänds ljusen i advent som en hälsning till den kommande helgen. Den som har sitt ursprung i ett litet gossebarns födelse för mer än 2000 år sedan. Ett fattigt litet barn som skulle växa upp och med sin gärning skapa en av världens största religiösa rörelser, kristenheten med sin olika tolkningar.

Barnet som symbol för framtid och tro har levt kvar, samtidigt som vår värld har utvecklats och omformats på många olika sätt. I gången tid var barnen garanten för släktens fortlevnad, de blev många i de flesta familjer. I vår tid har barnbegränsning blivit del av verkligheten, och i utvecklade länder som vårt har barnafödandet minskat drastiskt. Så drastiskt att det blivit ett hot mot det välstånd vi vant oss vid. Ett välstånd som bygger på tillväxt och att nya krafter ständigt ersätter de gamla som faller från.

När barnafödandet närmar sig 1 barn per kvinna, då blir en naturlig följd att skattekraften minskar, och att välståndsutvecklingen bryts och blir till tillbakagång. Sådan beskrevs utvecklingen i den omfattande rapport på området som gjordes inför millennieskiftet år 2000.

Men i stora delar av världen råder andra förhållanden än i välståndsländerna. Där fattigdom och ofred råder, där skapar överlevnadsinstinkterna stora barnkullar. Och från de områdena kommer nu en ständig ström av unga vuxna, vilka söker sin framtid i utvecklingsländerna. Det är med deras hjälp en väsentlig del av arbetsbördan i länder som vårt får hjulen att snurra. Utan den arbetskraften skulle mängder av företag få drastiskt skära ner sina aktiviteter. Bussar, tunnelbanor, transporter skulle stå utan sina chaufförer. Butiker och restauranger skulle få slå igen, och inom offentlig sektor skulle uppsägningarna p.g.a. sviktande skatteunderlag, och brist på personal inom vård och omsorg att drastiskt minska välståndet.

Tack vare den stora tillströmningen av arbetskraft klarar vårt land väl att hävda sig jämfört med andra länder menar nu en arbetsgrupp som granskat utvecklingen. I befolkningsparadoxens tid gäller att de som har genuina rötter i vårt land och förstått värdet av utbildning och bildning, kan leva ett liv i stort välstånd.

Ett välstånd som till väsentlig del bygger på att de ”enkla” jobben görs av invandrade personer, med eller utan kollektivavtal, svart eller vitt. Samtidigt som riksdagens partier i ökande utsträckning talar om invandringen som ett hot, visar experternas granskningar att utan invandring skulle Sverige aldrig nått sin nuvarande status som ett av planetens rikaste och bästa länder att leva i.
Nog är den slutsatsen värd att begrunda.

2016.12.08
Jarl