onsdag, december 21, 2016

Julmarknaden



Dimmorna hänger i luften, och det dryper av fukt den här dagen en vecka innan julafton. Men det hindrar inte helgfirande att i mängder strömma till. Vi står i kön till kassan för att komma in på Lisebergs numera klassiska julmarknad.

Liseberg, nöjesparken med små bokstäver, som vuxit sig större och större under åren. Numera en ledande sådan i norden, och med ett omfång som imponerar. Inglasade butiker där det typiska för turistfällor finns att köpa. De traditionella attraktionerna för stora och små. mer eller mindre våghalsiga. Nu i midvintermörkret är inte alla igång, men köerna är långa till de som kör.

Kl är 15 när vi, tre generationer med ett åldersspann från 7 till 70+ betalar 100-lappen för att få beträda området. Vi umgås, minglar runt i galleri delen innan hungern gör det lämpligt att söka någonstans att äta. Ut i duggregnet igen och letandet efter ett ledigt bord någonstans. Det letandet blir fruktlöst, fullt överallt av människor som likt oss själva är hungriga, eller flyr blötan därute. Hungern får stå tillbaka ett tag medan mångfalden av marknadsstånd får besök.

Där finns mycket att bunkra upp med. Godis inför julen är alltid populärt. Nordiska läckerheter från norr i form av produkter baserade på renkött och älgkött har en strykande åtgång av köerna att döma, trots saftigt uppskrivna priser. Också på vårt julbord kommer det att synas.

Till slut måste magen få sitt, det får bli stående middag på suovas medan regnet sakta strilar ner i blandningen av renkött och grönsaker. En måltid som kunde smakat bättre i en mer ombonad miljö. Klockan hinner bli 19 innan vi går ut ur området. Då är området packat med folk trots vädret. Det är bara att gratulera staden och utställarna, som kan locka så många.

Och i ljuset av det som hände i Berlin häromdagen, att möjligheten att köra in på området med lastbilar är liten.
Dags att önska bloggens läsare en God Jul och ett Gott Nytt År.

2016.12,21
Jarl