söndag, december 25, 2016

Juldagsmorgon 2016



Juldagsmorgon år 2016, en stilla sådan. Gårdagens stoj med närstående runt gran och klappar, är en natt bort. Ännu blir det några dar med ömsom vila ömsom sociala möten på olika sätt.

Årets julafton blev speciell. Det tillhör inte vanligheterna att man får uppleva åska med blixtrar i slutet på december, men så blev fallet när det mullrade och blixtrade i mörkret vid 17-tiden, här på landets västra kust. Ett övergående men exotiskt inslag i årets firande.

Annars är det mesta sig likt i denna vår allra mest traditionspräglade högtid. Kalle Anka har överlevt årtionden av TV-tittande, och Tage Danielssons pedagogiska program om Karl Bertil Jonssons julafton, har numera också blivit en klassiker. Aktuell också i en tid när klyftorna i samhället nu ökar år från år, samtidigt som Sverige av den internationella tidskriften Forbes, utsetts till världens bästa land inom området näringslivsverksamhet. I inget land är alltså enligt dem betingelserna för att driva företag bättre än i Sverige.

USA som en gång i tiden abonnerade på den den titeln, har nu ramlat ner till plats 26. Inte konstigt då att människor i desperation väljer en president helt utanför det etablerade etablissemanget. Att styra ett land är dess bättre en långt större uppgift än att styra några företag. Något som Trump och hans vänner och väljare nog kommer att få erfara.

Och i Moskva firar ledarskapet över sin prestation att genom terrorbombningarna av Aleppo, dess civila befolkning, dess sjukhus, bostäder och infrastruktur, med 10-tusentals mördade män, kvinnor och banr, slutligen lyckats knäcka demokratikämparna. Alltmedan omvärlden tittar på utan att på något rimligt sätt agera. Den ryska björnen har nu fått än mer blodad tand. I sin stora presskonferens talar Putin, vår tids motsvarighet till 30-talets despoter, om behovet av ytterligare upprustningar av raketvapen och nukleära vapen.

Vi går en spännande och utmanande framtid tillmötes.

2016.12.25
Jarl