onsdag, december 14, 2016

Blåsningen



Jag tittar på videouppspelningen igen. Donald Trump lutar sig triumferande över talarstolen och säger med hög röst, “I dont need your vote anymore, for four years I won´t need your votes”. Åhörarna är ett möte med sponsorer från hans kampanj.

I den kampanjen häcklade han finanshajarna på Wall Street, nu matar han in dem som ministrar och rådgivare i sin kommande laguppställning. Miljardärer och militärer skall representera de vanliga kämpande människorna. Nog är det en absurd kombination.

Och med höjda skatter på importgods, som han också propagerat för, kommer köpfesten i det amerikanska samhället att än mer förbehållas de välsituerade, de som har de stora resurserna.

Klimathotet som 90% av vetenskapen anser är en realitet, lämnas helt därhän i Trumps laguppsättning. Däremot vänder han sig till oljemagnater för att få stöd i sin politik. USA som en av de stora och viktiga länderna när det gäller klimatarbetet, kommer knappast att prioritera den frågan med Trump vid rodret.

Och det parti, republikanerna som lämnade fältet fritt för Trump att med sin på lögner och fördomar och ohederlighet drivna kampanj vinna valet. Det partiet kan nu se sig förpassat till utvisningsbåset, blåsta på inflytande över den kommande administrationen. Trump är inte intresserad av partiet, det var bara en språngbräda. Trump är sitt eget parti.

Detsamma gäller väljarna, de som gav honom vinsten. De kommer snart att känna sig blåsta. De kommer lika lite bli vinnare genom Trump, som Italienarna genom Mussolini på sin tid. Att kasta bort sin röst på galenskap har också det ett pris. Vilket det blir den här gången, får framtiden utvisa.

2016.12.14
Jarl