torsdag, september 22, 2016

Utanförskapets områden



Det brinner i allt fler områden i vårt avlånga land. Det handlar om bilar,slumpvis valda som får bli en brasa i protest mot något oidentifierat Det handlar om barrikader när de rättsvårdande, polis, brandkår och ambulanser anländer. Det är höst i välfärdslandet, i dubbel bemärkelse.

När liberalerna för nu ca 20 år sedan lanserade begreppet utanförskapets områden, handlade det om ett fåtal områden i de större städerna. Områden som kännetecknades av hög arbetslöshet, låg social integration och stor del invandrad/inflyttad befolkning. Begreppet blev ifrågasatt, det ansågs utpekande och orättvist. Nu, många år senare har begreppet blivit allmänt accepterat. Oro och kriminalitet har blivit del av verkligheten, och ungdomsgäng har gjort sig till gatans kungar.

I den miljön skall rättssamhället också garanteras de boende. Det är en stor utmaning, och samtidigt en absolut nödvändighet. Det går inte att med slapphet och undanflykter låta den utvecklingen fortgå. En sådan utveckling kommer i så fall att leda till allt större motsättningar mellan olika befolkningsgrupper, och i förlängningen bara ökat våld.

När därför stenkastning mot blåljusmyndigheterna och i vissa fall rena kravaller startas i nattens mörker, gäller det att utan tvekan följa upp händelserna med gripanden och lagföring, även med avseende på grupp. I den mån man inte på grund av mörker och maskering kan identifiera exakt vem som gjort vad, måste talan och straff utdömas mot gruppen som sådan. Prejudikat i det fallet utgör numera målet mot gänget som utförde dödsskjutningarna i Biskopsgården i Göteborg våren 2015.

När detta skrivs har natten präglats av bränder och kravaller i ett annat av dessa utanförskapets områden. Huvuddelen av de som bor där, uppskattar sin boendeplats och vill leva i harmoni med sina grannar. Men samtidigt kan en liten grupp på ett 20-tal unga, kriminella vandaler göra livet svårt och de boende stor skada genom sina aktioner.

Här prövas nu rättssamhället. Skall det vika ner sig och gömma sig bakom slöjor av social retorik, eller skall man värna om lag, rätt och trygghet för den stora gruppen medborgare. Om det valet står kampen.

2016.09.22
Jarl