torsdag, september 08, 2016

Staden vid västerhavet



Det är en vacker brittsommardag när paraden av “tall ships” lämnar frihamnen efter några dagars besök, för att forsätta till nya och egna destinationer. På Eriksbergs pirar, där förr stora fartyg utrustades efter sjösättning, står nu mängder av människor och tittar på det fina skådespelet. Nog är det lite förunderligt att gamla segelfartyg än i vår moderna tid väcker sympati och fantasi Och när man passerar “the grand old lady, ostindiefararen”, så byter man hälsningssignaler med tyfonen. En marin högtidsstund på landets västra kust.

Här byggs nu mer än i någon annan av landets städer. Det går bra för Göteborg kan man tycka. Det stora bilföretaget på Hisingen, Volvo skall nu tillsammans med Autoliv anställa 400 nya ingenjörer för att utveckla framtidens bilar, de som skall kunna bli självkörande. Nog är det en spännande utveckling. Och kontoret man skall sitta på, återfinns på det gamla hamn-och varvsområdet Lindholmen. Ett område som nu kallas Lindholmen Science Center, och rymmer framtidens olika företag, med också det tekniska universitetet Chalmers på plats.

Och stadsdelen Lundby, till vilken både Eriksberg och Lindholmen tillhör, är den stadsdel i Sverige som växer i särklass fortast. Nu också med beteckningen Göteborgs Manhattan. Här växer på de gamla industriområdena utomordentligt välbyggda bostäder och arbetsplatser. Kommunikationerna kommer snart att också kompletteras med linbanor över älven. Och på kajpromenaderna är det ständigt en ström av gående, joggande och cyklande personer.

Nu varnar också expertisen för att centrala Göteborg håller på att bli frånsprunget, och övergivet bland annat på grund av utflyttningen till den andra sidan älvstranden. Solsidan med sina utomordentligt fina kajer och platser att njuta de fina dagarna. Med caféer och restaurangger i en salig mångfald. Den u´urbana stadsdelen i vacker prydno.

Dagens blogg får bli det lilla porträttet av den stora förändringen. Den förändring som förvandlade 70-talets kollaps för världens finaste varvsnäring och sjöfart, till dagens utomordentligt fina urbana miljö, med någonting för alla. Besökt och beundrat av delegationer från världens alla länder.
Ett skyltfönster för staden vid västerhavet.

2016.09.07
Jarl