måndag, september 19, 2016

September 2016



Det är en vacker stilla förmiddag när vi den 18 september arbetar med att ta seglen av vårt flytande sommarhem. Det är snart dags för vintervila för båtfolket. Men än hänger det goda vädret kvar på landets västra kust.  +18 grader i vattnet är fullt tillräckligt för en simtur i havet. Det är bara det tilltagande mörkret som bådar höst och vinter.

Och i den stora världen samlas nu ledarskapen för att ge oss en bättre värld? För nog är det väl ändå det man eftersträvar? Inom EU hörs nu alltfler sökande och oroade röster. Kommer EU att överleva i en tid när de kortsiktiga, nationella intressena sprids som en löpeld i den mediala världen, och de demokratiska rösterna blir allt tystare.

Den kände författaren och historikern Anne Applebaum, varnar i en lång och insiktsfull krönika, http://www.dn.se/arkiv/lordag/anne-applebaum-den-som-tror-paett-oppet-samhalle-blir-tvungen/för det hon ser som en upptakt av samma slag som på 30-talet förde till den stora världsbranden. När maktmänniskor och maktanspråk får ersätta demokratisyn och humanism i politiken, då tänds förtärande eldar. Utbrotten i Mellanöstern är möjligen förebådare till den kampen, likt inbördeskriget i Spanien var på 1930-talet.

Nya generationer bär inte med sig erfarenhet av alternativen. De bländas gärna och okritiskt av demagoger som med maktmedel och en alltmer inskränkt press presenterar sina synsätt, utan att få den belysning som kritiskt granskande innebär.

De stora kamperna i demokratisk mening under hösten är naturligtvis valet av president i USA, liksom utvecklingen med alltmer aggressiva nationalistiska partier inom EU. Men också utvecklingen i ett Ryssland, där det militärindustriella komplexet för många år sedan ersatt demokratin som styrform. De nu senast genomförda valet visar tydligt på det. Genom styrda val, där valhemligheten sätts ur spel, har Putinregimen garanterat sin position, även om det sker till ett allt mindre valdeltagande.

Var allt detta slutar får framtiden utvisa. Man leker inte krig, det är omänskligheten satt i system.
2016.09.19
Jarl