torsdag, februari 04, 2016

Historien går igen



Måndag den 25/1 skulle fredsamtal över Syren ha påbörjats. Så blev inte fallet eftersom ett ryskt bombregn över de områden som de demokratiska krafterna i Syrien behärskade, startats av ryskt flyg, och med förödande verkan. Enligt Human Rights Watch, har ryska bombningar över Aleppo och andra ryska mål den senaste tiden orsakat 1000-tals döda civila, samt att 130.000 personer drivits på flykt bort från raserade bostadsområden. Ännu ett mått på den så kallade “ryska hjälpen” till det syriska folket?

Men detta är ingen enskild händelse, det är bara en händelse i en kedja som har sin alldeles solklara modell i Europas 1930-tal. Efter att Hitler och hans NSDAP tagit kontrollen över Tyskland startades arbetet med det stortyska riket ganska omgående. Bärande argument i det var att tyskspråkiga områden i andra länder skulle införlivas med Tyskland. Och medan omvärlden såg på införlivades först gränsområden mot Frankrike, sedan Österrike och Sudet, innan man gav sig på det stora kapet, Polen.
Ryskt bombflyg.

På precis samma sätt agerar nu Putins Ryssland, när man brutalt krossade frihetstankarna i Tetjenien och närliggande områden. Georgien fick sin alldeles tydliga varning och påminnelse att böja rygg för makten, och Krim och delar av Ukraina togs med ryska vapen och rysk trupp låt vara utan gradbeteckningar. Och Polens motsvarighet i det här fallet är Ukraina i sin helhet. Endast omvärldens sanktioner och tydliga reaktioner har tillvidare stoppat en rysk annektering av hela Ukraina.

Och precis som Hitlers Luft-Waffe fick träna sina kunskaper i stöder för diktatorn Franco i Spaniens inbördeskrig mot de demokratiska krafterna, väljer nu Putins Ryssland att med bombflyg stödja fascisten Al-Assad i Syriens inbördeskrig. Ryssland som påstod sig komma till Syrien för att bekämpa IS, visade sig istället koncentrera hela sin kraft på att förgöra de demokratikrafter som verkar för att ge landet en ny framtid.

Och precis som på 1930-talet står omvärlden förlamad av våldet. Samtidigt som det visas i sin oerhörda grymhet dagligen i våra media, är FN förlamat av de onsdkans krafter som ser egen vinning och maktbegär, långt viktigare än det lidande man skapar.

I tanke och handling är skillnaden mycket liten mellan Putins Ryssland idag och Tyskland innan krigsutbrottet 1939. Och i de försvarsdagar som hölls för ett par veckor sedan i Åre, varnade den svenska överbefälhavaren för armen, för att vi kan i Europa inom något år befinna oss i ett nytt stort krig.

Historien går igen, tragiskt nog. Och utvecklingen sedan marionetten Putin av sina uppdragsgivare inom säkerhetstjänsten sattes att leda landet, är skrämmande lik den vi såg förebåda krigsutbrottet 1939.

2016.02.04
Jarl

Inga kommentarer: