fredag, februari 12, 2016

Churchill i vår tid



Vi skriver den 12 februari 2016, ett datum i civilisationens år och med historiens alla erfarenheter tillgängliga som stöd för fred och frihet i världen. Men samtidigt kan vi läsa inlagd länk som tar upp en FN-rapport över kriget i Syrien. Ett krig som förs med ofattbar grymhet, och nu också med all den cynism som stormakten Ryssland förmår uppvisa. http://www.svt.se/nyheter/utrikes/fn-rapport-syrisk-civilbefolkning-utrotas.

De siffror som redovisas är med stor sannolikhet siffror i underkant av verkligheten, men tillräckliga för att FN skall konstatera, att det som pågår är ett brott mot mänskligheten, och ett folkmord. Att detta tillåts fortsätta är oerhört tragiskt. Var finns en Churchill i vår tid?

För visst saknas den handlingskraft som skulle få stopp på den alltmer eskalerande ryska våldsapparaten, en tydlig avspegling av utvecklingen i Tysklands sena 1930-tal. Samma typ av militär uppbyggnad, samma argument i prropagandan, och samma stenhårda interna kontroll av media och åsikter.

Med ett USA som i vanlig ordning är handlingsförlamat under den period man håller på med sina valrörelse, och ett EU som med sin interna splittring inte kan samlas om starka synpunkter och aktioner, har den syriska demokratiska rörelsen lämnats åt sitt öde.

Min Churchill skulle inte svika de demokratiska krafterna som man nu gör. Han skulle se till att de som är skyldiga till blodbadet i Syrien fick smaka samma medicin, kunskapen finns liksom de tekniska möjligheterna. Den utveckling vi nu ser kommer inte att stoppa vid Syrien, snart nog kommer den att fortsätta med Ukraina som mål.

Man kan välja att stämma i bäcken eller i ån. Väldigt många liv hade kunnat sparas om man tidigt agerat i Jugoslavien konflikten för 20 år sedan. Väldigt många liv hade kunnat , och kan fortfarande sparas, om västvärlden genom resoluta sanktioner och bojkotter, kombinerat med militära markeringar agerat.

Var finns en Churchill i vår tid.

2016.02.12
Jarl

Inga kommentarer: