torsdag, maj 07, 2015

Stoppa fiskodlingar i öppna kassar.



Solig morgon bådar en fin dag. Om en stund, när solen fått värma lite, blir det dags att sätta sig på cykeln för en 2-milarunda, men först några tankar i bloggen.

Något av det smutsigaste som förekommer i näringslivet idag, och tillåts förekomma, är de öppna kassodlingarna av fisk i haven. I en tid när lite mänskligt kiss i havet från båt en sommardag är förbjudet, tillåter man massiva utsläpp av exkrementer och pellets att övergöda haven i kassarnas närområde dygnet runt, året runt.

Visst vill vi äta fisk, undertecknad är en given fiskvän. Men om tanken är att bevara en fin skärgårdsmiljö, då måste också kassodlingarna överföras till kontrollerade bassänger iland. Det är ingen omöjlighet med dagens tekniska möjligheter, men så länge man får svina ner, gör man det.

Ibland blir paradoxen större än annars. Inom det världsklassade höga kusten området har under senare år etablerats ett antal fiskodlingar, naturligt nog med ägare från andra delar av landet och världen. Nu planeras också massiva utbyggnader, samtidigt som området växer i betydelse för det rörliga turistlivet, och stora insatser görs för att främja den s.k. besöksnäringen. Och närboende har nu också organiserat sig mot utbyggnaden av kassodlingarna, i hög grad beroende på de erfarenheter man nu har av döende havsvikar, stinkande av det dumpade föroreningarna från kassodlingarna.

Hittills har politikens företrädare blundat för detta, inte heller miljövårdande myndigheter har gjort något för att stoppa utvecklingen. Om nu de grupper som drivit frågan börjar få viss påverkan på beslutsfattandet så är det hög tid. Istället för att tillåta utbyggnader med 1000-tals ton av ytterligare smutsig fiskhantering, borde valet stå tydligt mellan världsarvet/besöksnäringen och profithungrig fiskodling.

Undertecknad har tidigare i bloggar och insändare argumenterat för att fiskodlingarna i sin nuvarande form måste stoppas. Det är med ett visst mått av tillfredsställelse jag noterar att nu politikens företrädare börjar erkänna problemen. Alltid är det något, en början på en omsvängning är alltid något att hoppas på.

Det finns större problem att hantera för politiker och miljövårdande myndigheter, än om enstaka personer pinkar i havet från båt under några korta sommarveckor. Men tydligen också lättare att sila mygg och svälja kameler.

2015.05.07

Jarl

Inga kommentarer: