fredag, maj 15, 2015

Strutsfarmen



Gråväders morgon. Regndiset hänger i luften, det är som det brukar vara, när lågtrycket smugit sig in över landet. Dags att öppna det lokala bladet, numera gemenligen kalla Ortens Enahanda. Detta efter att den liberala prägeln, så tydligt under senare års ledarskap förbytts till något som närmast kan kallas partipolitiskt rosenrött.

Men nu till en notis som kan ses som futtig i de stora sammanhangen, med som är fundamentalt viktig egentligen. Dit hör hur det byråkratiska systemet belönar eller straffar de som anstränger sig för att skapa nytta i samhället, med den egna välfärden som insats.

Ett sånt exempel är utan tvekan den strutsfarm som ett driftigt par skapat i skogen i norra Ångermanland. Gradvis under drygt 20 års tid har man byggt ut hägnet, skapat en liten men dock väl skött restaurangrörelse, med struts i olika former på tallriken. Men mest av allt är det ändå hägnet med de fina och stolta djuren som lockar besökande, och då i synnerhet barnfamiljerna.

Att bygga den verksamheten i glesbygden, är ett vågspel, men med mycket positivt bemötande från ägare och anställda, har farmen blivit ett givet utflyktsmål varje sommar för många familjer, undertecknads en av dem. Kanske har det retat en del i vårt av Jante plågade land. Och nu har Jante fått sina legala företrädare i byråkratin.

Att man från den sidan har ett ansvar för att djurhållningen sköts på ett bra sätt, ifrågasätts nog av få. Men när man tar till så drastiska knep för att strypa en näring, att man förbjuder visning av djuren då har man lämnat de som borde kallas sunt förnuft. För vem skadas av att barnen får möjlighet att se de fina djuren.

I byråkratins värld finns nästan alltid något regelverk man kan använda om man vill strypa en näring. Till syvende och sist är det inställningen till näringen från byråkratins sida som avgör om den överlever.

Att då kräva att den lilla, och för sitt ändamål utomordentligt välskötta strutsfarmen skall uppfylla samma krav som Kolmårdens djurpark eller Skansen, är ett byråkratiskt övergrepp av monumentala mått. Det handlar inte om sunt förnuft, man skjuter inte duvor med kanon. Om nu tanken är att ta död på strutsfarmen och den verksamhet man under stora ansträngningar byggt upp, så kommer man nog att lyckas.

För vem åker med sina barn ut i skogen för att titta på ett plank, byråkratins plank för att förhindra visning av strutsarna.

2015.05.15

Jarl

Inga kommentarer: