lördag, maj 23, 2015

Löfvens klavertramp m.m.



Regnig denna pingsaftons morgon i kommunen norr om skogen. Inte det bästa väder för segling och skärgårdsliv, alla de som tänkt sig de aktiviteterna under helgen, är nog besvikna. Maj månad i år ser enligt SMHI ut att bli den solfattigaste och kallaste på väldigt många år.

Också i politiken blåser kalla vindar, åtminstone om man är statsminister och heter Stefan Löfven. Nu får han lära sig demokratins läxor, något han har stort behov av att döma av hans hittillsvarande sett att agera. Hur skall man annars se de klavertramp, löftesbrott och direkta motsägelser som kantat hans första halvår vid makten?

Rot- och Rut skulle inte röras, men det löftet sveks fort. Inga höjningar av drivmedelspriserna, också det ett löfte som nu sviks med över tid indexerade höjningar. Därmed lämnas också öppning för prishöjningar vilka riksdagen mister kontroll över.

Pensionärernas situation som skulle rättas till, blir nu till en utslätad men tydlig nerdragning av pensionsnivåerna. Pensionärsorganisationerna och enskilda protesterar, men vad bryr sig makten om organisationer som saknar makt. Pensionärsorganisationerna har ingen egen politisk plattform, det är deras dilemma. När skall dom inse den sanningen, och göra något åt den??

På utrikespolitikens områden har grodorna hoppat vilt runt Israel och Saudi Arabien för att nämna några områden. Och nu lyckas han till och med att personligen bryta mot det ”heliga” löftet att kollektivavtal skall gälla. Tydligen gäller det andra, men inte privatpersonen Stefan Löfven.

Det är synd om statsministern kan man tycka? Alla dessa media som gör honom ansvarig för allt och alla? Men är det inte det ansvaret han borde förstått att han har, när han nu likt ett barn som fått en godispåse, försöker smussla bort ansvaret när media frågar.

Det är inte trovärdigt, och det är bra att det också syns i opinionssiffrorna. Och vinnare där är det parti ingen vill samarbeta med, och vars program tydligen är så förhatligt? Med den attityden kommer klyftorna i politiken att kräva många offer, också i den politiska sfären.

Vilket av de nu existerande partierna kommer att mista sin riksdagsplats år 2018? Och spelar det någon roll om snarlika och verklighetsfrämmande partier mister sitt politiska mandat? Om det pratas det nog mycket idag bakom politikens stängda dörrar.

 

23.05.2015

Jar

Inga kommentarer: