onsdag, maj 20, 2015

Epilog HögaKusten



Det är en stilla morgon när jag vi 8-tiden lossar förtöjningarna. Det är dags för årets andra seglingstur denna majmorgon. På vägen ut ur skärgården speglar sig landskapet i vattnet, vackert och fridfullt.  Det är något nästan pastoralt över bilden.

När jag passerat udden där blåsten börjar nästan jämt, nötbolandet så kommer också vinden. Dags att hissa segel och låta motorn vila. Det blir en fin kryss i god fart ut mot ön. Den ö som fick några tidningsskribenter för något år sedan att utse ön till landets finaste skärgårdsö.

Vid gästbryggan som sommartid är full av båtar och aktivitet, är det nu helt stilla. Jag blir ensam båt de timmar jag väljer att stanna kvar. Också i stugorna är det tyst, enstaka vimplar vinkar välkomnande från flaggstängerna. Solen har kommit fram och promenaden går via Storvikens klapperfält, över de kända stigarna till Björnviken.

Björnviken, ett speciellt namn för en av Norrlands allra finaste sandstränder. Med sina dyner och sitt fina täcke lockar stranden mängder med gäster under fina sommardagar. Från dynryggen ser jag ut över stranden, inte ett spår av människor syns, kanske är jag vårens och årets förste besökare?

Tillbaka via stigen till båten och den lättlunch på soppa och medhavda smörgåsar som väntar. Radion får mala på med sina lättsmälta pratprogram och musik, medan minnen och tankar ges utrymme. 30 år med segling på höga kusten närmar sig sitt slut, innan sommaren är mogen blir det nya destinationer att besöka.

Vinden har tilltagit som vanligt är när solen värmt upp luften över land. Det blir en frisk hemsegling i akterliga vindar över fjärdarna. Loggen visar stundtals över 8 knop, och då är stora krafter i rörelse. Det gäller att vara vaksam i hanteringen, vid 90-graders svängen vid nötbolandet får det bli en rundsväng, att gippa storseglet i den friska vinden är inte att tänka på.

Epilog höga kusten närmar sig nu snabbt. Ingen dramatik i det, livet har sina växlingar. Roligt att få besöka favoritön och göra en nostalgisk visit. Störd av ingen och inget, endast i minnens tecken.

20.05.2015

Jarl

Inga kommentarer: