söndag, december 14, 2014

I adventstid.



När mörkret är som störst infaller den, ljushögtiden, som också kallas advent. Och visst är det upplyftande när ljusen tänds i hus och fönster, på gator och torg. Advent är ju det latinska ordet för ankomst i biblisk mening, och syftar på den väntetid som föregår julens högtid som nu närmar sig.

Igår (13.12) kunde vi följa en luciakonsert från Oscarfredriks kyrka i Göteborg via TV. Det var en riktigt fin och stämningsfull timme, med vackert framfört budskap och en sång som hade många internationella inslag. För första gången i sådana här sammanhang fick vi lyssna på en arabisk tolkning av en Mariasång. Allt en påminnelse om att så mycket av våra traditioner, inklusive Lucia kommer från andra länder ursprungligen. Något som i hög grad berikat också våra tankar och sedvänjor.

Och i det politiska landskapet har nästintill kaos brutit ut. En desperat socialdemokratisk ledning vacklar mellan tilltro till sin egen förmåga, och ständiga utspel om samarbeten. Samarbeten som emellertid alltid har en bärande förutsättning, nämligen det egna ledarskapet.

Alliansen har på den korta tiden sedan valet i september vuxit och är nu, om man skall tro opinionsmätningarna, det alternativ som skulle få regeringsmakten vid val idag. Så var kommer vi hamna i valet den 22 mars 2015? Och hur kommer det att påverka partiernas löften och inriktning av politiken?

Inför valet 2014 uppmanade pensionärsorganisationerna sina medlemmar att personrösta på äldre erfarna politiker. Svaret på den vädjan blev den motsatta. Den äldre gruppen väljare var den åldersgrupp som personröstade minst, endast var femte väljare bland de äldre valde att personrösta. Resultatet blev också att vi fick det yngsta parlamentet i riksdagens historia, med en medelålder av 45 år.

Idag ser vi att partierna i allt högre grad också utser unga, och rimligen tämligen oerfarna ledamöter att föra deras talan i viktiga frågor. Med den utvecklingen kommer med stor sannolikhet äldrefrågorna att ges en låg prioritet. Det är betecknande att man inte vill föra några diskussioner om förändringarna i pensionsvillkoren, förändringar som över tid kommer att ge kommande generationer mycket dåliga odds för sin ålderdom. Men den tanken vill människor inte ta till sig.  Trots expertisens varningar vill vi tro att allt ordnar sig till sist?

Nog om det, nu stundar den helg som mer än andra är den stora familjehelgen. Också i vårt hem kommer tre generationer mötas och umgås under några intensiva dagar under jul-och nyårshelgerna. Jag vill sluta med att önska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år 2015.

2014.12.14

Jarl Strömbäck/DO

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Den moderate ledaren, tillika statsminister fram till och med 14 september 2014, som i media själv kallade sig för "STRIDSHINGSTEN" har försvunnit.
Dock har han yttrat några surmulna kommentarer till media, så vi skall förstå att han finns vid liv.
Ersättare efter valet blev, Stefan Löfven från Örnsköldsvik, även i andra sammanhang kallad "SVETSLOPPAN"
Nu startar kaoset. Ingen vet eller vill eller kan leda landet. Alla skyller på varandra och när det inte håller så skyller man på det tredje största partiet, partiet med det namn som krönikören Strömbäck inte ens vågar nämna vid namn i sina krönikor, nämligen SverigeDemokraterna.
Skall vi skratta eller gråta åt det parlamentariska läge som uppstått.Centerpartistiske riksdagsledamoten Emil Källström stod under fredagen på gatan i Övik och deklamerade högljutt att inget samarbete kommer någonsin att ske varken med "svetsloppans parti" eller med det i Liberala vindar onämnbara partiet.
Så vad blir slutsatsen som vi tvingas dra den 22 mars 2015?
När det onämnbara partiet tagit 18% av platserna i parlamentet,kommer då dessa 62 välavlönade riksdagsledamöter vara helt utestängda för fyra år framåt politiskt inflytande?
Eller kommer Anna Kinberg Batra snabbt sluta dem till sig för att få majoritet, eftersom "svetsloppans gäng" torde nu vara mer än illa sargat och i minoritet.

Valet är ditt.