söndag, december 21, 2014

Kris i juletid


 


Det är julkortsvackert nu efter de senaste dagarnas lätta snöfall. Och det uppskattas av barn och vuxnas lek i den närbelägna pulkabacken att döma. Vintern som tillgång kom alldeles lagom till julledigheten. Till glädje för gammal och ung.

I lördagsintervjun i radions P1 den 20.12 talade förre finansministern Anders Borg ut om läget i svensk politik. Det var påfallande hur lika hans synpunkter var, de som som framförts i bloggen Liberala Vindar på sistone när det gäller utvecklingen av den svenska parlamentariska krisen.

Synen på betydelsen av mångfald för en positiv utveckling delar vi, liksom behovet av att minska trösklarna i integrationen av nya medborgare. Övertygelsen om att mångfalden varit och är en styrkefaktor.

Och när det gäller ledarskapet i vårt land är vår analys också av intervjun att döma snarlik. Stefan Löfven upphöjdes till uppdraget som statsministerkandidat utan egentlig politisk skolning ens på kommunal nivå. Möjligen borde han lyssnat till andra rådgivare än det för sina vidlyftiga kommunala affärer, riksbekanta kommunalrådet i Örnsköldsvik.

Att i politiska förhandlingar gå runt som en elefant i en glasbutik är ingen bra strategi. Först lovade (hotade) han att avgå om inte den egna budgeten gick igenom. När så budgeten fallit var det löftet glömt, och försöken att göra sig till ett orättfärdigt offer för elaka politiker i andra partier inleddes. Utspelen i media om viljan till förhandlingar har varit återkommande. Och i sitt jultal i Sthlm den 20.12 avslutade han med att han aldrig skulle sätta personlig prestige före ansvaret för landet.

Det var ett märkligt påstående. Om Löfven är så prestigefri som han vill utmåla sig, så borde uppdraget att bilda ny regering återgå till talmannen, och den vägen få en genomlysning i normal parlamentarisk ordning. Nu valde den S-märkta ledningen att bibehålla kontrollen av utvecklingen, och resultatet av det får vi vid ett eventuellt nyval. Att det valet blir en framgång för honom själv och S-partiet är ingen självklarhet.

2014.12.21

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: