lördag, oktober 04, 2014

Valets vinnare och förlorare.


 

Inför valet för 3 veckor sedan, hade de 5 pensionärsorganisationerna samlat sig om synpunkter i viktiga frågor. Pensionärsöverenskommelsen som nu ger återkommande nerdragningar av pensionerna, måste göras om. Bromsen måste tas bort och äldregruppen i riksdagen måste bli större för att kunna påverka.

I slutdebatterna försvann pensionärernas frågor nästan helt. SD belönades rikligt för sitt stöd till de äldre, låt vara att det knappast kommer att få några genomslag i politiken framgent, givet den marginalisering det partiet är utsatt för.

För att skapa ett starkare äldrekollektiv i riksdagen uppmanade pesnionärsorganisationerna sina nästan 1 miljon medlemmar, att kryssa för äldre personer på partiernas listor. Den 14 september fick vi facit, en rekordung riksdag, 45 år i snitt och 2 år yngre än den som valdes 2010.

Antalet 65+ i riksdagen är försumbart, det kommer inte att påverka beslutsgången på något avgörande sätt.

Och i den regering Stefan Löfven presenterade igår återfinns också personer med en ålder man i vart fall inte kan koppla till lång livserfarenhet.  Är ålder så tydligt  numera en belastning mer än en tillgång?.

Återstår att följa utvecklingen, det blir intressant ur den synvinkeln också att rimligen 2018 blir ett ödesval igen i synnerhet för de små partier som lika i sina synsätt  blir ointressanta.

Och medias roll som styrande växer för vart val. Mer om det i kommande blogg.

2014.10.04

Jarl S

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla vackra ord före valet, alla vackra ord som lästes upp högt och tydligt i samband med regeringsförklaringen av statsminister S Löfvén är nu glömda.Nu är det vardag.Snart kommer ursäkterna,vi når inte fram.Alliansens efterlämnade ekonomiska moras,gör att vallöftena inte kan infrias.Kanske någon gång efter valet 2018.
Nu rusar kostnaderna iväg för den historiskt sett formidabla, makalösa invandringen av asylsökande från mellanöstern och afrikanska länder till det lilla riket Sverige.137 miljarder skall tas ur statskassan under fyra år framåt.Ca 100.000 människor per år, kanske ännu fler, utan bostad och anställning skall försörjas.Mat,kläder och husrum skall betalas av det lilla landets av redan exceptionellt höga skatter plågade folk. Dessutom en ungdomsarbetslöshet på nära 26 procent.
Vem som får betala är enkelt att räkna ut. Alla som inte längre anses vara behövda för samhällets fortbestånd och till dess verksamheter.PENSIONÄRERNA!
Det räcker med havregrynsgröt till frukost,blodpudding till lunch och mat som säljs för halva priset (utgångsdatum passerat) i butikerna till middag.
Själva lever och frodas de kungligt, våra förtroendevalda,lönerna ligger i storleksordningen 10 gånger en pensionärs årsinkomst i snitt.
Ibland tänker jag, "fan vad de ska skratta gott åt dessa stollar till befolkning", som pliktskyldigast vart fjärde år går och röstar för något de tror är en demokratisk
skyldighet, när det egentligen handlar bara om att de vill sitta kvar, förse sig själva och leva ett fantastiskt rikt och välavlönat liv, utan större krav och ansträngningar på sig.En helt kravlös tillvaro.Ingen kan ge dem sparken under fyra år framåt.
Allt betalat av oss svenska skattebetalare, du och jag, som varje dag får se en allt mer krympande plånbok att handla med.