tisdag, oktober 14, 2014


Är världen ur led?

Vi skriver år 2014. Vi är välutbildade människor. Aldrig har kommunikationen varit mer omfattande och tillgänglig mellan människor world-wide. Vi skulle kunna bo i den bästa av världar, med gör vi det?

Aldrig sedan 2-a världskriget har fler människor varit på flykt, 50 miljoner beräknas vara på väg bort från fasor av olika slag, sökande efter en ny framtid. Och med alla våra mediala verktyg, får vi dagligen och stundligen bilder från krigsskådeplatsen runt staden Kobane i kurdiska Syrien, förfärande vittnesmål om grymhet utan gränser begångna av de fanatiska islamisterna i banditgänget IS.

För ett Banditgäng, eller en terrororganisation är det. Inget land har erkänt IS, man har ändå växt fram till en kraft att räkna med på kort tid. Och nu är man det största hotet mot liv och stabilitet i området.

Och i Europa utökas nu jakten på flyktingsmugglare. Så kallas de som mot betalning hjälper de som har ekonomiska resurser att försöka nå tryggheten i ett demokratiskt land. Är det rätt att stänga våra länders gränser? I så fall kanske vi skulle sluta sända de störande bilderna från verkligheten, och ersätta det med någonting mindre störande, trivialt nöjesprogram?

I landet i norr har nu den nya regeringen konstaterat att den tidigare regeringens, av internationell expertis prisade ekonomiska politik, nu visat sig lämna en ofantlig skuldbörda efter sig? Det finns kanske skäl att kritisera de 5 jobbskatteavdragen, men i så fall borde den nya regeringen korrigera på den punkten, men det gör man inte.

Var finns trovärdigheten hos de som ena dagen kritiserar skattesänkningar, men när man väl fått makt och myndighet att korrigera det man kritiserat, då inte gör det?

Politikens trovärdighet kommer inte öka av det som i stort och smått pågår i vår omvärld. Och kan vi verkligen exkludera oss genom att stänga oss inne i vår egen bubbla av självtillräcklighet?

Och så ett stort grattis till 10-årigt barnbarn, dagen till ära.

2014.10.14

Jarl S

Inga kommentarer: