tisdag, mars 18, 2014

Fria fantasier?

Ansvarigt landstingsråd för sjukhusen i landstinget Västernorrland, har via media reagerat surt över det inlägg om landstingsvården undertecknad för en tid sedan hade också på bloggen. Av det skälet har nedanstående idag skickats till media, och nu bloggen för Er info.

Läkarkår
Jacomina Beertema kommenterar i ett inägg i ÖA den 18.3, det inlägg om landstingpolitiken undertecknad hade i ÖA den 14.3. Beertemas svar är ett gott exempel på hur man genom personangrepp av typen ”fria fantasier”, och svepande formuleringar, med maktens arrogans som medel vill avfärda och avsluta debatten. Med samma arrogans förvandlas den oro som fick såväl läkarkår som medborgare i Sollefteå ut i demonstrationer för några månader sedan uppenbarligen till ”fria fantasier”. Och med samma medel väljer hon att inte kommentera de ständiga överbeläggningar, och de problem man har med akutens verksamhet vid länssjukhuset.

Med samma synsätt sopar hon med ett kvastsvep bort de mycket viktiga frågor undertecknad tog upp i den debatt de borde höra hemma i. Frågorna om sjukvårdens byråkratisering, sjukhusens samverkan, den specialisering som sker och var och hur den sker. Samt hur man ser på de tre sjukhusens framtida struktur och ansvarsområden. Är de möjligen också fria fantasier som inte behöver belysas? Är det så professionen och allmänhet skall läsa svaret Beertema levererar?

När det gäller landstingets och sjukvårdens kostnader, så hänvisar jag gärna till landstingets hemsida, där boksluten för respektive år finns att ta del av. I historisk mening har kostnadsöverdragen alltid varit större på länssjukhuset än på de övriga 2 sjukhusen. Den fullständiga redovisningen för år 2013 finns inte på hemsidan när detta skrivs. Däremot en summarisk siffra visande ett underskott i den specialiserade vård Beertema ansvarar för, om 203,7 miljoner i förhållande till budget. Beertema får gärna tydliggöra hur den budgetavvikelsen är relaterad till sjukhusen, hon har naturligtvis den uppgiften.

2014.03.18

Jarl Strömbäck

SPI-Välfärden

070-6727669

Inga kommentarer: