fredag, mars 07, 2014

Landstinget valåret 2014



 
Det blåser snåla vindar igen i landstinget Västernorrland. Underskotten i 2013n års bokslut har åter tänt brasan, och störst är som vanligt underskotten på det största sjukhuset, länssjukhuset. Till det kommer också rapporter om ständiga överbeläggningar, och en akut spå länssjukhuset som sviktar under sina bördor.

 
Mot den bakgrunden kan man tycka, att när man nu fått den sammanhållna organisation i landstingets ledning man så länge talat om, borde den organisationen också garantera att tillgängliga resurser används på ett optimalt sätt. Och att den resurs Örnsköldsviks och Sollefteå sjukhus innebär, kom till användning på ett väsentligt bättre sätt för att avlasta länssjukhuset.

läkarkår
Men så tycks inte vara fallet, snarare tvärtom. Återkommande under åren har indragningar gjorts på de mindre sjukhusen, indragningar som varit väsentligt svårare att genomföra på det stora länssjukhuset. Turbulensen i samband med valet 2010 borde finnas i gott minne.

 
Nu är det valår igen, och den gamla S-märkta ledning som stukades svårt av Mantek-krisen och förlusten av ledarskapet 2010 vädrar nu morgonluft. Alliansen har gjort en hel del för att styra om verksamheten, men har man gjort det på rätt sätt och i rätt tid?

 
Att man misslyckas med att ge sjukhusvården en geografiskt mer demokratisk profil kommer att straffa den nuvarande ledningen. Istället för att säkra sitt mandat genom att lyssna på konstruktiv kritik, har man valt att köra på i gamla banor. Resultatet har blivit fortsatt missnöje, fortsatta köer och fortsatt odlad misstro mot landstingets politiska ledning.

 
Från SPI-Välfärden sida vill vi se förändringar som innebär:

·        Låt läkare vara läkare, och anställ administrativ personal att göra administrativt arbete. Att sjukvården fortsatt att byråkratiseras och låsa fast läkarprofessionen vid rapporteringsskärmarna, är ett otyg.

·       Använd alla de tre sjukhusen på ett konstruktivt sätt för att på det sättet minska köer och därmed ge patienterna en snabbare och säkrare vård.

·       I den specialisering som man ofta talar om, borde det vara en självklarhet att också mindre enheter kan ges ett särskilt ansvar för specialistverksamhet. Stor är inte alltid bäst.

·       Tydliggör de tre sjukhusens framtida och struktur och ansvarsområden. Det är viktigt för att säkerställa att rätt kompetens kan rekryteras, och kunskap och erfarenhetsuppbyggnad ske på ett bra sätt.

 2014.03.03

 Jarl Strömbäck

 Relingsvägen 22

 89178 Bonässund

 0706727669

Inga kommentarer: