lördag, juni 29, 2013

Krigets unga hjärtan



Dags för en kulturell avvikelse så här i sommartid. Bland TV-tablåernas alla program har vi den senaste tiden fått ta del av det tyska bidraget med ovanstående titel.

Om det i utbudet av program finns mycket som kan kallas skräp, så finns där också program som behövs. Program som ger oss kunskap och insikter. Ett sådant program är ”krigets unga hjärtan”, där vi i tre avsnitt har fått följa några unga tyskars upplevelser av 2ndra världskrigets Tyskland.

Tyskarna fick betala ett oerhört högt pris för den fanatism som gavs namnet nationalsocialism, och som skulle förvandla kulturnationen till en barbarisk sådan under ett antal år. Först nu, två generationer senare börjar man lyfta på glömskans täcke över de åren. Och TV-serien var i det avseendet en mycket nyttig påminnelse.

En påminnelse inte minst för de många som romantiserar livet via våldets olika webb-portaler. Enligt en nyligen publicerad undersökning, har dessa portaler (hemsidor) mångdubbelt fler läsare än de etablerade politiska partiernas hemsidor. Vad utgör det tecken på? Förebådar det kommande problem eller är det bara allmänt oförstånd?

Det är för undertecknad obegripligt att man kan se krig i sig som lösning på olika synsätt. Ändå gör man det, på Balkan för 20 år sedan, i mellanöstern idag. Var ser vi det imorgon? Liv och egendom skjuts i spillror, på vilka grunder? Att vi som människor har olika syn på hur olika samhällsproblem skall lösas är inte konstigt. Det är det demokratiska folkstyrets uppgift att hantera de konflikterna, utan extremt våld.

Kriget lyfter fram, och ”legaliserar” de absolut sämsta av mänskliga egenskaper. Det ”legaliserar” dödandet och förstörandet. De raserar alla lagliga ramverk, till förmån för den egna tolkningen av vad som är rätt och fel. För egen del skulle stapeln av böcker jag läst om den galenskapen bli tämligen hög. Vid mina första besök i Tyskland 14 år efter krigets slut syntes ännu spåren av bombkriget. En lärdom man borde kunna dra, är väl den att det finns inga ”herrenvolk”, bara medmänniskor.

Har du som läsare inte sett serien Krigets unga hjärtan, så gör det. Den finns på SVTplay.

2013.06.29

Jarl Strömbäck

 

 

1 kommentar:

Anita sa...

Synd att jag missade dessa program. Det är nutidshistoria som vi aldrig får glömma.