onsdag, juni 19, 2013

Musei-lånet


 
Den 17 juni hade kommunen norr om skogen vårens sista fullmäktige. Som komplement till den mediala rapporteringen från mötet får läsarna här lite ytterligare information. Mötet fick en rivstart genom en timslång debatt initierad av undertecknad. Bakgrunden var en interpellation (fråga ställd ) av undertecknad till kommunstyrelsens ordförande, betingad av skriverier i lokaltidningen vilka kommunstyrelsens ordförande tydligen uppfattade vara spekulativa. Fråga ställdes om de 4 miljoner som lånats ut av kommunen till skapandet av ett hockeymuseum, istället använts för något helt annat.

Nedanstående kursiverade text är utdrag ur det korta anförande som utlöste debatten:

Det är viktigt att de beslut vi har att fatta i fullmäktige, grundar sig på vederhäftiga underlag. Vi måste veta att de beslut vi fattar inte är manipulerade. Det har med hela fullmäktiges trovärdighet att göra.

Interpellationen bygger på en artikel som fanns att läsa i ÖA kort tid efter fullmäktiges sammanträde den 25 februari.

I den artikeln fick vi ta del av dels det faktum att det var mycket bråttom med pengarna till MoDo – hockey, så bråttom att man inrättade ett extra kommunstyrelsemöte timmarna innan fullmäktige (Protokollet finns på kommunens webb). Vidare framgick att några planer på att påbörja bygget av museet inte förelåg i närtid, och så vitt jag förstår har något bygge av museum heller inte påbörjats nu, 4 månader senare.

Vilket det egentliga behovet av de 4 miljoner som lånades ut ur en ansträngd kommunkassa var, det finns det naturligtvis uppfattningar om, inte minst mot bakgrund av den ekonomiska situation som de senaste dagarna redovisats för klubben.

Det är mot den bakgrunden och fullmäktiges trovärdighet som interpellationens frågor skall ses.

Jag frågar därför:

kände kommunstyrelsens ordförande och oppositionsrådet till om de 4 miljoner av lånet som lyftes dagarna efter fullmäktige i februari, behövdes för andra ändamål än ett museum?

Ja eller nej räcker som svar.

Sällan har det väl varit så dödstyst i salen som när den frågan ställdes. I säkert 10 sekunder var det knäpp tyst, och något ja eller nej kunde ingendera parten prestera. Ett ja hade ju inneburit att man medgivit att man fört fullmäktige bakom ljuset i februari. Ett nej hade ju inneburit att man dagtingade hårt med sitt samvete och sin personliga trovärdighet.


Så kommunstyrelsens ordförande kastade sig på tala-knappen för att i sedvanlig ordning genom en ordkaskad skölja bort frågan. Oppositionsrådet hade en väsentligt ärligare presentation, även om där heller aldrig kom något ja eller nej. Han medgav att samtal förts med hockey-föreningen i årets början, angående dess ansträngda ekonomi.

Och Moderaternas ledamot avslöjade spelet om spärrkontot som skulle reglera lånet. Det konto som skulle förhindra att lånet betalades ut till annat än museet. Det kontot struntade majoritetspartiet i, man betalade ut pengarna. Läsarna kan ju i mån av intresse gå ner till Arenan och inspektera vad man fått i musei-väg för de 4 miljonerna.

Så kan det gå till när generositeten får råda. Det finns en annan verklighet, om den återkommer jag.

2013.06.19

Jarl Strömbäck

 

 

 

 

2 kommentarer:

Anita sa...

Tack för att du ser och säger det som alla borde se! Jag beundrar din kurage, Jarl. Mitt fulla stöd har du redan.

Allt gott och en skön midsommar! Anita

Anita sa...

Tack för att du ser och säger det som alla bör se. Du har allt mitt stöd.

En riktigt fin midsommarhelg och allt gott!