lördag, mars 02, 2013

Vänskapskorruption??





Behövs en lag om offentlig försäljning, liknande den som nu finns om offentlig upphandling? Frågan borde vara glödhet i Örnsköldsvik efter ännu en märklig affär i kommunen som gjort sig känd för sitt alldeles egna sätt att hantera ekonomiska realiteter.

Bakgrunden till påståendet är detta. Kommunen köpte för ett par år sedan  Folkets Parks-området för 20 miljoner. Parken har aldrig klarat sig på egna meriter, endast genom stora ekonomiska bidrag ur kommunkassan.

20 miljoner betalade kommunen för Parken, de pengarna var 2012 förbrukade med råge, och beslut fattades äntligen att området måste förädlas, ges en annan karaktär och inriktning.

Här borde det varit en självklarhet att skapa ett säljprospekt över området, och låta det gå ut via mäklare på riksnivå, med en inbjudan till olika exploatörer att komma med förslag för hur området skulle kunna förädlas. Det centrala läget i det kommunledningen vill kalla en kommun i världsklass, borde ha lockat många att komma med i anbudsgivningen.

Istället valde kommunledningen att göra en minimal marknadsföring, enligt uppgift endast i närområdet. Avtal sluts med en lokal entreprenör, vilken får köpa den anläggning kommunen värderade till 20 miljoner, för 4 miljoner med option för ytterligare 3 miljoner om hela området tas i anspråk.

Av det följer att medborgarna gör en direkt förlust på 13 miljoner. Men viktigare ändå, man avhänder sig själv och kommunens medborgare de alternativ, både prismässigt och ide´mässigt som en öppen budgivning skulle inneburit. Man säljer till ett vänskapspris, inte mycket högre än villapriset för en centralt belägen villa. Man prövar aldrig alternativet att finna ut ett marknadspris för ett stort område i staden, som rimligen borde väckt intresse att förvärva, hade man brytt sig om att med professionella metoder marknadsföra och genomföra försäljningen.

Återigen visar kommunledningen, inklusive C,M och KD-ledamöterna på en skrämmande brist på affärsmässighet i sitt handlande.

2013.02.28
Jarl Strömbäck/SPI

1 kommentar:

Anonym sa...

Vänskapskorruption är nog bara förnamnet till den serie av försäljningar som nu påbörjats av de med gemensamt av skattepengar uppbyggda fastigheter i kommunens centrum.
Redan avskrivna värden på fastigheter lockar penningstarka placerare.För vem av oss kommuninnevånare tänker en enda tanke på att bevaka värdena i vad vi gemensamt byggt upp?

Nu planeras/sker försäljning av fastigheterna Nygatan 16-18 för att dessa skall ge några miljoner till en redan tömd kommunkassa, så att Elvy (S) och company kan underhålla sitt spelberoende några månader till, tills "himlen visar sig runt hörnet"

Fastigheter med en nyproduktionskostnad nära 100 miljoner kommer att reas ut för struntsummor.Allt för att hålla spelet igång.
Likt en rucklare och suput som tömt hushållskassan,lånat av alla tills ingen fler finns att låna av och till slut säljer hustruns vigselringar för att kunna fortsätta sitt svirande.

Det sorgliga med det hela är att det är våra gemensamt avbetalade och införskaffade värden som nu överförs till privata ägare/personer.
Och där står vi, tomhänta och blålurde utan att vi ens vet om det.

Hur många ser den verkliga kopplingen mellan Elvy (S)öderström, Eva (S)elling och Hans (S)elling. Kopplingen mellan Sellings inträdande på den kommunala scenen i Örnsköldsvik, hustrun Eva Sellings uppdrag som personlig rådgivare åt kommunalrådet Elvy (S) och den nu inslagna vägen på utförsäljning av det gemensamt, av skattemedel uppbyggda och ägda i vår kommun?

En skuldtyngd kommun saknar handlingsutrymme och förmåga.
Den vacklar framåt, stödd på tillfälliga kryckor i form av klyschor som "Världsklass 2015",mantran och floskler för folket, ivrigt påhejat av ett Tillväxtkontor med en näringslivschef som går tydligen helt egna vägar. Och gör som de behagar med kommuninnevånarnas skattemedel. Nu senast,slängdes bland annat bort 1,1 miljoner på värdelösa tomter på Kusthöjden.

Någon sa, han Persson,"den som är satt i skuld är inte fri"
Detta gäller nu i högsta grad Örnsköldsviks kommun och dess innevånare.

Det är då dom kommer fram. De som ser möjligheterna. När kommunen vacklar och dödsryckningarna visr sig iform av nedläggelser av skolor, indragen vård för äldre, försämrat underhåll etc, då tvingar de fram försäljningarna i sken av att hjälpa till, men enda syftet är att bekomma billigt vad du och jag har betalt,renovera och sedan sälja dyrt.

Det är nu vi har kommit fram till en ny tid i vår kommun:
Svindlarnas marknad