fredag, mars 22, 2013

Trolöshet - oberoende granskning 5.





I de föregående avsnitten under ovanstående rubrik, har läsarna fått ta del av verkligheten sådan den uppfattas av en i processen verksam person, en person vars identitet jag känner. Läsarna har också i första avsnittet, den motion i ärendet med samma namn undertecknad skrev.

Att kommunstyrelsens ordförande, kanske tagen av överraskning över motionen, lovade en oberoende granskning uppfattades säkert av många som hederligt och positivt. Den granskningen har nu kommit, ca 15 månader senare och efter att kommunmedborgarna under hösten gett Övik Energi kapitaltillskott om drygt 1.1 miljarder kronor för att rädda bolaget från konkurs.

Har det då blivit en oberoende granskning? För de läsare som vill ta del av rapporten går det bra att få den av mig, kontakta mig på jarl.st@telia.com med begäran om granskningsrapporten, så skickar jag den.

För att en rapport av det här slaget skall kunna tas seriöst, måste först och främst jävs-förhållandet vara klart. Är utredaren på något sätt i beroendeställning till de som skall granskas, råder jäv. Slå gärna om detta på wikipedia.

En annan aspekt, väl så viktig är de direktiv som styr ett uppdrag. Man kan tycka att motionens text och att-satser borde styra direktiven. Här har man medvetet valt bort varje form av granskning av det affärsmässiga i hanteringen, man granskar bara den formella gången. Med det menas att om bara olika besluts tagits i olika församlingar, är allt korrekt oavsett vilka följderna blivit. Det synsättet har kostat kommunmedborgarna minst 1 100 miljoner kronor, men det behöver inte granskas?

Kommande måndag, den 25.3 skall rapporten delges fullmäktige för kännedom. Den är alltså ingen beslutspunkt, den anses inte behöva godkännas av kommunfullmäktige. Så smiter man ut bakvägen i en obekväm fråga när maktens arrogans får tala.

Naturligtvis tar jag gärna emot läsarnas kommentarer, antingen direkt eller via bloggen. När det gäller signaturen Whistleblower, så är det en för mig känd identitet.

Ha en trevlig helg, dra nytta av den fina vårvintern. För egen del väntar skidspår med Isa 4 år och Tova 8 år. Det är fin avkoppling mellan varven.

2013.03.22
Jarl Strömbäck/SPI

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad jag finner märkligt är att kommentarer ofta saknas till Jarl Strömbäcks blogg. Någon enstaka förekommer. Trots att Jarl Strömbäck är en av de mest anlitade, och lästa, av våra förtroendevalda kommunpolitiker och som överhövan engagerat sig i de mest för oss kommunmedborgare kommunalpolitiska frågorna. Där har han tagit ställning. För de svaga och de utsatta. Han betraktas av kommunmedborgarna som en informell politisk hjälte.Med huvudtema och hjärtefrågor rörande vår egen ålderdom och vad som i dag gäller för våra äldre och anhöriga. Jag önskar att alla som läser, denna enkla kommentar,begrundar vad som väntar oss alla när vi blivit äldre med den nuvarande ledningen för Örnsköldsviks kommun.Jag, kan säga, inget blir som förut.Vill du ha vård, år 2015, får du betala!Rejält!Kommunen saknar pengar. I valprogramvaran står förklaringen. Den borgerliga regeringen vi haft de senaste 8 är en stor del åren till orsaken. Kan, efter 8 års luttrande tro på sådant "skit"
Glöm inte att dåvarande socialdemokratiska statsministern Göran Persson stal 258 miljarder i/ur statskassan för att bereda och bredda vägen och rädda sitt eget parti, räddningen för sin egen, den demokratiska rättviseväg, som han sa eller ansåg, för att rädda Sverige.
Min enkla fråga blir då, var han helt nykter? Men vi skatt- betalare har ju aldrig fått chans på material eller se vad eller hur uttaget ur statsfinanserna skedde och förklaringen därtill, hur detta grova uttag och överflyttning av pengar kom till och sist var det sist landade.Men pengarna för oss är för evigt borta. 258 miljarder.
10 miljarder Euro till Cypern ter sig dessa perspektiv rent ut sagt blygsamt.Och alla vi i Sc
cverige ä tystha-