söndag, februari 24, 2013

Spelberoende




Kommunen norr om skogen är intressant. Den borde kunna bli en tummelplats för socio-ekonomiska doktorander, med ambitionen att tjäna till sin doktorshatt genom studiet av en kommun med alldeles egna meriter. För så måste man väl se det, när en kommunledning med absolut egen majoritet på drygt 10 år lyckas med konsten att gå från en välmående sådan, till rekordstor skuldsättning. En skuldsättning som i ett vanligt bolag skulle stoppats av bankerna långt tidigare, i de fallet skall ju tillgångarna överväga skulderna.

Och samtidigt samma förblindade oförmåga att se och erkänna sina misslyckanden. Lyckan och priset ligger alltid runt hörnet för de ledande i partiet, då skall allt visa sig vara rätt, alla beslut som kostat miljarder visa sig riktiga.

Så resonerar också den spelberoende som förlorat allt, men ändå lånar till nytt spel. Skillnaden är att han eller hon inte kan vräka över skuldbördan på andra via skatten, vilket kommunledningen kan.

Och vinnarna finns i det som annat. I betongfortet på framnäsudden huserar kommunens i särklass mest välavlönade löntagarkollektiv. Det hindrar inte att hungern efter kommunala miljoner ständigt är aktuell, mycket vill ha mer, kreativiteten flödar liksom pengarna från den kommunala kassan. Här några exempel från de senaste året.

Driftsbidrag                                           Sek=5.946.600
Anl. Bidrag omkl. etc                           Sek=      76.230
60% av drift el etc.                               Sek=     228.148
Amorteringsfrihet på lån                 Sek=2.000.000
Tjänstecentrum  sponsor                   Sek=   483.000
Köp av MoDo-hallen                          Sek=10.000.000
Skötselavtal*                                     Sek=1.808.000
Bidrag till ny ishall                             Sek= 10.000.000
Lån till MoDo-museum                   Sek= 7.000.000

*Skötselavtalet avser skötsel av is etc i MoDo-och Kempehallen. Kempehallen har skrotats, men avtalet gäller.

Och i förlängningen än fler miljoner, när kommunen i någon märklig form av desperation är beredd att kasta in miljoner på ytterligare en verksamhet i betongbunkern, nu med det internationell klingande namnet Visiting Center.

Det är svårt att ta sig ur ett spelberoende synsätt.

2013.02.23
Jarl Strömbäck


1 kommentar:

Anonym sa...

Flickan med penningbyxorna på förnekar sig inte. Bara vänta så skall alla få skåda "himlen runt hörnet"
I ett uttalande från henne i Allehanda angående skandalbygget på Varvsberget och kommunens köp av tomter där,dagar före företagets konkurs, så uttrycker hon "sig vara övertygad om att Kusthöjden är en lyckad investering"

Ja, mycket skall man få höra här i vår kommun innan öronen trillar av.
Ett privat konkursat projekt, med 58 miljoner i skulder och i stort sett osäljbara villor och ägarlägenheter, att dessa skulle vara en lyckad investering, då förstår varför man med sådan kommunledning, att Örnsköldsviks kommun befinner sig på konkursens brant.
Och allt detta slösaktiga, intill gränsen för vad som i andra fall skulle betraktas som ren kriminell verksamhet genom detta sanslösa misshushållande av vårt gemensamma , det skall du och jag betala via vår skattsedel