måndag, februari 11, 2013

Melodifestivalen som politik.



Melodifestivalen berör. Vissa tycker den är toppen, the cream of the week. Andra bryr sig inte, eller tycker rakt illa om flärden och överdrifterna. Det lätt arroganta ledarskapet utför de roller de tilldelats enligt manus. Betalning efter lydnad kan man tänka. När lokaltidningen norr om skogen efter den första veckans evenemang frågade fyra personer vad de tyckte om programmet, hade tre inte sett det. 

Men ändå, kommunerna är beredda att betala 100-tusentals kronor för att få programmet till sin kommun.

Ett nytt inslag såg dagens ljus i programmet den 9/2 från Göteborg. Som ett brev på posten om pensionärsdebatten, kom tre damer ur den äldre sångaradeln upp på scenen för att deklamera sitt härliga pensionärsliv präglat av oberoende och ett glas vin närhelst det passar. Så framställs idyllen i politisk propaganda i ett nöjesprogram. Väl regisserat och framfört.

I ett nöjesprogram får man kanske inte ta med samhällets gråskala, den hör måhända hemma i dokumentärer? Men i en del fall blir den politiska vinklingen så uppenbar, att den blir besvärande.

Så frågan kan får gå vidare till den ca miljon äldre som definieras som fattigpensionärer, hur kände ni släktskapet med budskapet från scenen? Eller för den delen de 100-tusentals anhöriga som kämpar med och för sina äldre anhöriga, var det rätt budskap som fördes fram av scenens glada och obekymrade pensionärer”?

En dag kommer kanske också sångardamerna att gå med käppen, eller tigga förvaltaren om en slant för eget bruk när rätten till självbestämmande dragits in. 

Bäst att ta festen när den bjuds, och svälja ångesten inför en alltmer osäker ålderdom? 

2013.02.11
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: