lördag, februari 18, 2012

Vem rattar kommunen



Har just avslutat en första genomgång av handlingarna inför kommunfullmäktige i kommunen norr om skogen. Det är en intressant läsning, men kanske ur ett mindre smickrande perspektiv. Kommunens energibolag (de brukar vara präktiga kassakor) har behov av 900 miljoner i stöd för att inte gå överstyr.



Hittills har man särat på kommunens ekonomi och bolagens. Samtidigt har energibolaget använts som en plattform för upplåning som i dagsläget uppgår till 3000 miljoner på en omsättning av ca 850 miljoner. Det är egentligen förfärande siffror.

Frågan om ansvar för utvecklingen är heller inte solklar, eftersom en överväldigande majoritet i fullmäktige, och i beredande organ gav klartecken till upplåningen när den startade för 6-7 år sedan.

En annan fråga gäller den om vem som egentligen styr i kommunen, är det tjänstemän och lobbyister som håller i Rodret (namn på det kommunala bolagsparaplyet), och förmår mindre kunniga politiker att ta urdåliga beslut. I Bolagen liksom i förvaltningarna sitter experterna. De är de som har har problemformulerings privilegiet för att uttrycka sig så. Med sina skruvade prognoser och bildpresentationer övertygar de lätt en politisk nämnd utan egentlig faktagrund att stå på. Den problematiken är också i stor utsträckning relevant också i nämnderna.

Så för att återgå till energibolaget, det är klokt att också läsa det ”finstilta” i det 23 sidor omfattande underlaget. Där gör nämligen energibolagets ledning nedanstående gardering giltigt även om man får begärda 900 miljoner.

Man skall dock vara medveten om att detta (att 900 miljoner räcker) bygger på att alla antaganden om intäktsökningar och effektiviseringar fullt ut är möjliga att nå, utan att kostnaderna ökar mer än marginellt. Kalkylen bygger också på antaganden om elpriser och elcertifikatpriser som bedömts i budget 2012 och på att inga nedskrivningar framgent kommer att bli ektuella. Många av faktorerna är opåverkbara för bolaget.

2012.02.18
Jarl Strömbäck



Inga kommentarer: