måndag, februari 06, 2012

Alternativ dröm



I Örnsköldsviks kommun har dess affärer via bolagen utvecklats till en mardröm. En mardröm som fått genomslag inte bara lokalt, utan också i riksmedia och i största allmänhet bland politiskt intresserade. Under mindre än 10 år har mer än 1000 miljoner direkt eller indirekt pumpats in som stöd till industrierna i Domsjöområdet, pengar som i betydande grad förts vidare till länder i Afrika och Europa.

Nu står energibolaget som stått som front för dessa investeringar i akut behov av kapital, 900 miljoner behöver man för att inte riskera en konkurs enligt dess ledning.
Det skall genast sägas att ansvaret för den utvecklingen inte skall läggas på enskilda anställda i bolaget, det skall läggas på den politiska ledning av olika politisk färg som gjort utvecklingen möjlig, och personer i kommunens och bolagets ledning som drivit utvecklingen. Återbäringen på de gjorda investeringarna, om den överhuvudtaget finns, står inte i någon proportion till de för en kommun av Örnsköldsviks storlek enorma investeringarna. Vilken bild av vår kommun skapar inte den här utvecklingen?



Visst kan man ha en alternativ dröm. Det brukar hävdas att framtiden ligger i utvecklandet av alternativa näringar. En kommun som insett det är Östersund. Under den senaste tiden har de som varit intresserade av vintersport kunnat följa en rad tävlingar via TV-s vinterstudio i timtal från Östersund. Staden och kommunen har fått en positiv reklam man inte kan köpa för pengar, och i samtalen i TV talar man nu om Östersund som landets vintersportstad.

Det kunde varit Örnsköldsvik istället för Östersund om man för mindre än 20 år sedan byggt vidare på den utveckling som då rådde. Då hade vi SM-tävlingar och tävlingar med skidornas världselit på Skyttis, vi hade sprinttävlingar i stadskärnan. Om man då hade använt en bråkdel av de pengar som nu försvunnit via Övik energi till att bygga ett modernt skidstadion på Skyttis inklusive skidskyttebana, så hade vi med de ny hoppbackarna (något inte Östersund har) haft alla förutsättningar att bli det vintersportcentrum Östersund nu blivit.

Och troligen hade man även haft råd att bygga den teater-och konsertlokal man så länge frågat efter, långt innan man nådde de enorma summor som nu måste pytsas in för att rädda kommunens energibolag. Nu lär de tankarna förbli en alternativ dröm.

Det som sker nu i Örnsköldsvik handlar i mycket hög grad om ”lost opportunities”, försummade möjligheter att skapa en god utveckling för kommunen. En räkning som nu skall betalas, och ett skolboksexempel på oklokt politiskt ledarskap.

2012.01.02
Jarl Strömbäck/SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
0706727669

Inga kommentarer: