tisdag, februari 14, 2012

Lika för alla


Den 21 januari för 10 år sedan mördades Fadime Sahindal för att hon markerat sitt oberoende mot sin familj. Hon var då 26 år gammal, och hade bland annat i riksdagen talat om den hederskultur som lägger en slavliknande börda på mängder av unga flickors axlar. De får inte välja sitt sällskap. Än mindre vem de vill ha som sin livskamrat.



Fadime var inte den förste som dödades av anhöriga, fallet PELA, där en ung flicka mördades efter att ha lockats ner till Kurdistan, har också varit en väckarklocka för många. Och än idag fortsätter det. Nu mer subtilt med balkongflickorna, de som av ”outgrundlig orsak” faller ner från balkonger och oftast antingen slår ihjäl sig eller skadas livshotande. Att fallen är arrangerade torde de flesta experter vara eniga om, men hur bevisar man att ett barn kastas ut från femte våningen i ett höghus??

I dagarna skall justitierådet Göran Lambertz lägga fram ett lagförslag mot barnäktenskap, och för rätten för de unga kvinnorna att göra sina egna livsval. Det är en angelägen synpunkt som förs fram. Dels därför att det handlar om många unga förtryckta flickor, enligt ungdomsstyrelsen 70.000 i vårt land. De stora flertalet från länder där kvinnor ”tillhört” männen och varit underordnad deras viljor.

Dels därför att ett samhälle som skapar olika synsätt på lag och ordning, också bygger upp spänningsfält i form av gråzoner där laglösheten får härja fritt. Den kulturrelativism som indirekt har rått i vårt land, och som har bejakat kvinnoförtrycket, har i princip inneburit att man offrat de unga flickorna i en absurd kohandel. Ni får göra vad ni vill med dem, om ni bara försöker bli snälla svenskar.

Lagen måste gälla lika för alla i vårt land, ny eller gammal svensk. Den synpunkten vill jag hoppas blir helt klar i Lambertz förslag.

På alla Hjärtans dag 2012

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: