onsdag, februari 22, 2012

Kompetens ifrågasatt




” Nu är det dags att se till att 9,3 miljoner svenska ägare får de styrelser som deras bolag förtjänar, och att dessa arbetar på rätt sätt för att leverera till vår gemensamma välfärd”.
Det är sentensen i en skrivning i tidningen Dagens Samhälle. Bakgrunden till skrivningen är det faktum att alltmer tyder på att kompetenssvaga styrelser ger dåliga beslut. Risken ökar också för korruption vilket bland annat Tv-programmet Uppdrag granskning lyft fram.



I kommunen norr om skogen, med visionen om världsklass är visionen på väg att infrias på åtminstone ett område. Frågan är om det i vart fall i vårt land finns något energibolag som är så styrt av dåliga beslut som det kommunala bolaget Övik Energi.
Att på en omsättning om 850 miljoner kunna bära en börda i form av skulder om 3000 miljoner har visat sig omöjligt. I synnerhet som hundratals av de 3000 miljonerna försvunnit utomlands, som uppslukade av onda andar.

Kvar med lång näsa står nu politiker med panikens fjärilar i magen. Boten så här långt handlar om att gömma så mycket som möjligt för den vanlige väljaren. Det skall ske genom att på ekonomiavdelningen införs en nämndfunktion kallad internbank (olagligt enligt regelverket). Där skall de krisande bolagens skulder blandas med kommunens pengar. I slutänden kommer det innebära avgiftshöjningar och/eller skattehöjningar. Hur stora får vi se.

Och den opposition som suttit med i styrelserna för bolagen är lika korrupt som alla övriga ledamöter i det att har man inte meddelat avvikande mening när avgörande beslut tagits, då är man också solidariskt ansvarig.

Så när oppositionens främste företrädare öser ovett över den s-märkta majoriteten, skall det vägas mot att samme person och partier ställer upp i tillskapandet av ”internbanken”.

Trovärdighet mycket låg.

2012.02.22
Jarl Strömbäck/SPI

Inga kommentarer: