Sommartider är skärgårdstider för många i vårt land. Under några intensiva veckor hämtas rekreation, vila och inspiration på hav, i vikar och på öar. Några är sommarboende där ute, andra kallas båtfolket.
Men där ute gäller också lagar, fågelskyddsområden är viktiga och ve den nyfikne person som stiger iland på en skyddad ö. Då står kustbevakning eller sjöpolis runt hörnet, och påföljden kan bli mycket kännbar.
Mångfalden har under årtionden på det sättet bevarats, på skyddade skär har änder, måsar och vadare samsats om utrymmet. Till glädje för alla oss som ser en levande skärgård som en viktig del av begreppet livskvalitet.
Men nu hotas den verkligheten av den svarta farsoten. Den har kommit smygande de senaste åren söderifrån. Lika ogillad var än den visat sig. Likt svarta begravningsentreprenörer står de uppsträckta på skären, skarvarna. De bygger sina bon i träden och med sin avföring dödar de effektivt allt grönt på ockuperade öar.
Likt ett vitt täckelse täcks öarna av träck, och stanken från de nerskitade öarna blir en påminnelse om lukten från forna tiders orenade massafabriker. Och fisket i närområdet utarmas, något väl bevittnat och väl känt från andra områden i landet.
Nu är den här, den svarta farsoten. Det skyddade fågelskäret ligger i farleden ut från Örnsköldsvik, med bara något hundratal meter till bebyggelsen i Bonässund och Vårby på ömse sidor farleden. Där har fågellivet blomstrat i årtionden utan störningar trots närheten till människan. Nu dör ön snabbt, om ett par år kommer troligen inte ett levande träd finnas kvar, men väl stanken när vinden ligger på. Då får man nog räkna ner försäljningspriset på områdets villor.
Så vad gör miljömyndigheten för att skydda fågelskyddsområdet? För att garantera dess fortbestånd? Vad gör kommunen för att skydda vår skärgård från den svarta farsoten? Plan- och miljönämnden som har så mycket synpunkter på så mycket? Det är hög tid att handla nu, inte vänta till dess att ön är död och förstörd? Är det rimligt att fågelskyddsområdet inte omfattar skydd också från en artfrämmande inkräktare?
Det här är viktiga frågor vi diskuterat, några av en levande skärgårds vänner.
2011.06.28
Jarl Strömbäck/SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar