tisdag, juni 14, 2011

Lyssna på seniorerna

Kommande helg (18-9/6) går Sveriges näst största seniororganisation, Sveriges Pensionärsförbund med 260.000 medlemmar till kongress för att tala och tänka om den nuvarande samhällsutvecklingen. Det är ingen utveckling som sprider glädje. Under de senaste 10 åren har klyftorna mellan de som arbetar och de som har arbetat ökat med ca 10%. De fonder som de äldre byggt upp under årtionden plundrades på 260 miljarder under 90-talet för att täcka de hål i statsbudgeten man då hade. En åtgärd som alla de stora partierna har ett ansvar för. Och den pensionsöverenskommelse som man politiskt kommit överens om innebär i princip att man inte vill tala om de följder de ingreppen fått och får för dagens och morgondagens äldre.
I sina ansträngningar att nå samförstånd med politiskt ansvariga, kom de 5 stora seniororganisationerna samman under de senaste året. Man har lagt ner ett omfattande arbete för att tydliggöra att pensionssystemet måste ändras, det slår mycket hårt mot dagens äldre, och det kommer att bli än värre för kommande generationer av äldre. Enligt en nyligen presenterad genomgång av EU, kommer det svenska pensionssystemet på sikt tillhöra EU-s sämsta, och ge mindre än 40% av tidigare inkomst vid pensionstillfället.
Den utveckling vi nu ser är en gradvis och ständigt pågående nedmontering av den samsyn på samhällsutvecklingen som präglade folkhemstanken. I det sammanhanget kan det vara av stort intresse för intresserade att ta del av den nu i TV visade serien ”Hundra svenska År”. Allt var inte bättre förr, och livet bjuder på olika former av påfrestningar och bördor. I det har samhällssynen och politiken ett mycket viktigt vägval. Nämligen det i vad mån man vill använda moroten eller piskan i synen på människor.

Det äldre i vårt land har i allmänhet ett långt arbetsliv bakom sig. Ett arbetsliv präglat av kampen för jämlikhet och likhet inför lag, myndigheter och förordningar. Den som idag går i pension och arbetat sina 40 år får ca 55% av tidigare lön i inkomstpension. Vi har en tidigare otänkbar extra skattebelastning av de äldre, och inom omsorg och vård dras resurserna ner med ekonomin som skäl. Det skälet hindrar inte en alltmer utbyggd byråkrati, och satsningar vilka ligger långt utanför politikens traditionella kärnområden.

Den nuvarande utvecklingen föder politikerförakt. De äldres organisationer har på olika sätt ställt sina tankar och synpunkter till de styrandes förfogande. Hittills har man inte varit beredda att lyssna och det kommer att gynna nya framväxande rörelser.

2011.06.13
Jarl Strömbäck
Distriktsordförande SPF Västernorrland (6300 medl.)
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669

Inga kommentarer: