lördag, juni 11, 2011

A total make-over


Att göra om, och göra nytt har blivit ett mantra i vår tid. Det kan gälla allt från den enskildes uppiffning och uppklädning på bästa sändningstid i TV, till företagets eller klubbens beslut att nu gör vi om och blir bättre.

Det behöver alls inte vara fel, nytt namn, nya inriktningsdokument som styr och kanske ny ledning? Inom landstinget i Västernorrland pågår nu sedan valet i höstas den processen. Senast häromdagen fick vi veta att primärvården försvinner som namn, det skall nu heta hälsocentraler.

Tanken är inte fel, begrepp som sjukhus har i allt större grad kommit att förknippas med just ”sjuka hus”. Och vi besöker dem inte för att bli sjuka, utan för att helas från krämpor. För att få hjälp med vår hälsa, så visst passar ordet hälsocentral in på de före detta primärvårdscentralerna.

Låt oss nu också hoppas att det inte bara blir ett spel för gallerierna, att den omstöpning som nu pågår också får ett konkret innehåll, ökad tillgänglighet och hjälp till självhjälp är många gånger lika viktig som ökad medicinering.

Och på den slutna vårdens område (sjukhusen) lyfts nu allt mer frågan om rätten till en något sånär likvärdig vård i länets (Västernorrland) olika delar. Får det mindre sjukhuset med sin goda vård, sin lojala personal och sitt starka stöd i upptagningsområdet vara kvar, eller kommer det att offras på det stora, stökiga, ständigt klandrade länssjukhusets altare?

Om det kommer striden att stå i det landsting som nyligen klassats som landets sämst skötta. Så länge man tror att framgång följer av avund och motsättningar, kommer nog den skattningen att bestå.

2011.06.11
Jarl Strömbäck
fd landstingspolitiker

Inga kommentarer: