onsdag, mars 02, 2011

Marsmorgon



Solen tittar försiktigt fram över grantopparna när jag lastar in skidorna i bilen för en frisk morgontur i skogen. Det är någon minusgrad och fint före, det glider så lätt och fint när jag skejtar fram på de väl preparerade spåret. Tankarna går till skid- VM i Oslo, där medgång i början för de svenske, bytts mot bitter motgång när det här skrivs. Men så pendlar svängningen i så mycket av livet.

I arabvärlden har demokratin likt en dominoeffekt vält den ena efter den andra envåldshärskaren över ända. Snart är det förhoppningsvis Kaddafis tur. Det är skönt att se och uppleva. Bara med folklig förankring skapas bra liv, låt vara att demokratin aldrig blir fulländad i allas ögon.

Och i Moskva hedras den som symboliserar raserandet av sovjetsystemet, Michail Gorbatjov med en utställning. Senare i veckan skall han också hyllas i London för sina insatser för fred. Visst finns de som ser honom som en folkförrädare, de som tyckte det var bättre förr. Övergången till ett mer öppet samhälle har inte varit lätt i det stora imperiet. Krigen i Kaukasus, inflation och dess effekter på dem som har små tillgångar är båda exempel på motgångar man nog inte förväntade sig när demokratin, då efterlängtad, knackade på dörren.

Många frågor återstår att besvaras, och när de får sina svar uppstår nya frågor. Kommer de nya ledarna att förmå sig att motstå den kultur av att att fylla egna fickor som finns, när man får tillgång till det ymnighetshorn statskassan innebär? Vladimir Putin, den forne säkerhetsagenten som nu lagt beslag på Ryssland på ett allt annat än demokratiskt sätt, anses av experter vara världens rikaste person nu. Inte i eget namn, men med banksekretessen som skydd.

Om en dryg timme startar de svenska flickorna i VM-ets sprintstafett. Då skall jag följa dem och hoppas på bra resultat.
May the best team win!

2011.03.02
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: